Aksamitne wnętrze, czyli jak ugotować jajka?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Szara obwódka wokół żółtka? Co to znaczy?
Szara obwódka wokół żółtka powstaje, kiedy jajko było gotowane zbyt długo. Nie wygląda to zbyt estetycznie, dobra wiadomość jest jednak taka, że takie jajka są nadal jadalne. Nie mają może tylu wartości odżywczych, ale nie szkodzą zdrowiu.
Jak ugotować jajko na twardo?
Są dwie szkoły, według jednej, należy włożyć jajka to wrzącej wody. Druga metoda polega na włożeniu ich do zimnej wody i stopniowym podnoszeniu jej temperatury. W momencie, kiedy pojawią się bąbelki, jajka nie mogą gotować się dłużej niż 8 minut. Taki czas sprawi, że będą idealnie aksamitne i przepyszne.
Jak ugotować jajka na miękko?
Tu metoda postępowania jest bardzo podobna. Jajka należy umieścić w rondelku z zimną wodą i ją zagotować. Kiedy zacznie wrzeć, jajka muszą gotować się dokładnie 6 minut. Pozwoli to uzyskać miękkie, lejące się żółtko, które absolutnie nie będzie surowe.
Co zrobić, żeby skorupki nie pękały przy gotowaniu?
Do wody można dodać odrobinę soli, octu lub soku z cytryny. Innym sposobem, jest nakłucie skorupki, przed rozpoczęciem gotowania.
Jak ugotować jajka w koszulce?
Każde jajko musi zostać wbite w oddzielne naczynie. Następnie powinno zagotować się wodę z 1 łyżą octu. Do wrzącej wody, w której zrobi się wir, oddzielną łyżką trzeba wlać pierwsze jajko. Po dwóch minutach można je delikatnie wyjąć i wlać kolejne.