Pasta jajeczna
Canva.com

Pyszna pasta jajeczna z zaskakującym dodatkiem. Jest świetna!

Klasyczna pasta jajeczna jest oczywiście bardzo smaczna, ale nawet ona może z czasem się znudzić. Chcąc poeksperymentować trochę z jej składem i przygotować z niej coś lekko zaskakującego, do masy wystarczy dodać sporą garść suszonych pomidorów, które wcześniej należy pokroić w mniejsze kawałeczki, a następnie wprowadzić do masy wraz z występującym na nich olejem, by uzyskać jeszcze głębszy smak.
Reklama

Przepis na pastę jajeczną jest prosty, ale by upewnić się, że wyjdzie tak, jak powinien, należy postępować zgodnie ze wszystkimi jego krokami, nie pozwalając sobie na żadną inwencję twórczą czy jakiegokolwiek odstępstwa.

Od czego zacząć?

Oczywiście od ugotowania jajek. Cztery sztuki jajek w rozmiarze M należy ugotować na twardo, a następnie przelać zimną wodą, obrać ze skórki, umieścić w większej misce lub innym naczyniu i rozdrobnić widelcem na w miarę gładką masę (w zależności oczywiście od tego, jaki konkretnie efekt chce się osiągnąć). Drugi krok polega na przygotowaniu wszystkich dodatków, które trafią do masy. Sporą garść szczypiorku lub cebuli dymki należy pokroić bardzo drobno i dokładnie to samo zrobić z kolejną garścią suszonych pomidorów (można użyć ok. 50 gramów lub nawet więcej, jeśli lubi się ich smak).

Wszystkie składniki trafiają razem do miski.

Póki co pasta jajeczna z suszonymi pomidorami jest jeszcze sucha, dlatego nadszedł czas na wykonanie do niej soczystego sosu, czyli uzupełnienie składników trzema solidnymi łyżkami majonezu oraz dużą łyżką ostrej musztardy.

Reklama

Masę doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeżeli nadal będzie zbyt sucha, można dodać do niej jeszcze trochę jogurtu naturalnego albo po prostu majonezu czy też musztardy.

Powyższy przepis na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami jest banalnie prosty, ale wyjątkowo smaczny. W całej porcji jest mniej więcej jakieś 700 kcal. Pasta ma dobry skład i korzystne wartości odżywcze, a przy tym nie jest wcale tucząca czy też niezdrowa albo mało dietetyczna.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama