Mrożony krem cytrynowy udekorowany ćwiartką świeżej cytryny, podany w szklanej miseczce
Canva.com

Lekki jak chmurka mrożony krem cytrynowy

Mrożony krem cytrynowy to wyjątkowo elegancki deser, który może zastąpić tort, lody lub tradycyjny suflet. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a efekt olśni gości nawet najbardziej wykwintnego przyjęcia. Polecamy przepis na cudownie lekki i wspaniale orzeźwiający mrożony krem cytrynowy.
Reklama

Składniki na mrożony krem cytrynowy

  • 4 cytryny
  • 150 g cukru
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • szczypta soli

Mrożony krem cytrynowy — przygotowanie krok po kroku

Mrożony krem cytrynowy w dużym pojemniku z łyżką do lodów
Canva.com
  1. Cytryny dokładnie myjemy w gorącej wodzie, a następnie je osuszamy. Z trzech cytryn ścieramy skórkę na drobnym tarełku, a z ostatniej skórkę obieramy w postaci cieniutkich paseczków (zestu).
  2. Wyciskamy sok ze wszystkich cytryn, jednocześnie uważamy, aby oddzielić wszystkie pestki. Sok podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia!
  3. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i czekamy kilka minut, aż napęcznieje.
  4. Tak przygotowaną żelatynę zalewamy ciepłym sokiem z cytryn i mieszamy, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Zostawiamy do wystygnięcia.
  5. Jajka dokładnie myjemy i na kilka sekund zanurzamy we wrzątku, aby pozbyć się bakterii.
  6. Oddzielamy żółtka od białek i wbijamy do oddzielnych misek.
  7. Do miski z żółtkami wsypujemy 100 g cukru i za pomocą miksera ubijamy kogel-mogel. Gdy żółtka są prawie białe, dodajemy otartą skórkę z cytryn i cienką strużką wlewamy wystudzony sok cytrynowy z żelatyną — masę cały czas miksujemy.
  8. Ubijamy schłodzoną kremówkę i delikatnie łączymy z ubitymi żółtkami — mieszamy szpatułką.
  9. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana jest już sztywna, dodajemy pozostałe 50 g cukru i dalej ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana stanie się lśniąca i błyszcząca. Taką pianę delikatnie mieszamy z żółtkami ze śmietanką.
  10. Miseczki, w których będziemy mrozić krem, smarujemy od wewnątrz odrobiną oleju rzepakowego lub oleju z pestek winogron i nakładamy do nich masę cytrynową.
  11. Wstawiamy do zamrażalnika na 3 godziny lub do lodówki na minimum 6 godzin.
Ten niezwykle lekki deser możemy podać udekorowany plasterkami cytryny oraz listkami świeżej mięty.
Reklama
Świetnie pasować będą także świeże maliny, borówki amerykańskie lub sos czekoladowy. Jeżeli chcemy, aby smak był jeszcze bardziej orzeźwiający, jedną cytrynę możemy zastąpić dwoma limonkami, które sprawią, że krem będzie odrobinę bardziej wytrawny.
Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama