Canva.com

Apetyczna konfitura gruszkowa z cytryną, miodem i cynamonem - prosty przepis!

Konfitura gruszkowa to nasz ulubiony dodatek do słodkich wypieków. Jest aromatyczna, delikatna i można ją dodawać także do naleśników, racuchów, czy gofrów. Już dziś wyprópuj przepis na konfiturę z gruszki!

Gruszki to pyszne owoce, które bardzo dobrze smakują i idealnie nadają się do różnych przetworów. Możemy z nich przygotować pyszną konfiturę, dżem, marmoladę, przetwory na słono lub kwaśno, a także pyszne, wyborne ciasta o owocowym i aksamitnym smaku. Dziś przygotujemy pyszną konfiturę z gruszek z dodatkiem cytryny oraz cynamonu.

Do przygotowania pysznej konfitury potrzebujemy:

  • 1 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych)
  • 1 łyżka startego na drobnych oczkach imbiru
  • 2 cytryny
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • odrobina cynamonu
Canva.com

Przygotowanie konfitury gruszkowej krok po kroku

  1. Na początku kroimy gruszki w kosteczkę - najlepiej średniej lub małej wielkości.
  2. Wszystko wrzucamy do garnka z głębokim dnem i dodajemy cukier.
  3. Cytrynę zaparzamy wrzątkiem i ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
  4. Wyciskamy sok cytrynowy i dodajemy go do gruszek wraz z imbirem.
  5. Wszystko mieszamy i zostawiamy na kilka godzin albo na całą noc.
  6. Gruszki po tym czasie wypuszczą aromatyczny sok i smaki się ze sobą połączą.
  7. Kolejnego dnia masę przekładamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu.
  8. Nie zapominajmy o tym, aby mieszać konfiturę co kilka minut, aby się nie przypaliła.
  9. Gdy uzyskamy gęstą konsystencję, to konfiturę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez 30 minut.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł