Domowa i aromatyczna konfitura malinowa. Sprawdzony przepis od Babci Halinki
Do przeczytania w ok. 1 min.
Maliny to samo zdrowie
Malina zawiera naturalne cukry, które są ważne dla utrzymania poziomu cukru we krwi. Jest również dobrym źródłem potasu i żelaza. Stwierdzono, że malina ma właściwości przeciwzapalne, a także właściwości przeciwnowotworowe.
Zawierają również dużo witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczać działanie wolnych rodników.
Jednak maliny nie zawsze są najlepszym wyborem dla osób z określonymi schorzeniami. Na przykład osoby z chorobami nerek powinny unikać malin, ponieważ są bogate w szczawiany, co może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych.
Składniki i przygotowanie pysznych przetworów
Do przygotowania konfitury malinowej potrzebujemy:
- 1,5 kg malin
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
Cukier wsypujemy do rondelka i dodajemy wodę. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Czas przygotować maliny - wystarczy, że obierzemy je z szypułek i liści. Owoce płuczemy pod bieżącą wodą i dodajemy do rondelka z rozpuszczonym cukrem.
Malinową konfiturę gotujemy przez 30 minut i co kilka minut mieszamy. Gotową konfiturę przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy do góry dnem. Pyszne przetwory możemy wykorzystać do naleśników, kremowych ciast, wypieków.