Proste ciasto z gruszkami upieczone w owalnej tortownicy
Canva.com

Ekstra proste ciasto z gruszkami, z którym poradzi sobie nawet dziecko!

Polecamy przepis na ekstra proste i ekstra pyszne jesienne ciasto z gruszkami. Jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut i to bez użycia miksera. Wystarczą dojrzałe gruszki i składniki, które mamy pod ręką — mąka, jajka, cukier, margaryna i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy, ciasto wstawiamy do piekarnika i 40 minut później cieszymy się naszym przysmakiem. Zatem do dzieła!
Reklama

Proste ciasto z gruszkami — składniki

  • 4 duże, dojrzałe gruszki

  • 1 szklanka mąki

  • ¾ szklanki cukru

  • 2 jajka

  • 100 g stopionej margaryny lub masła 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 1 łyżka soku z cytryny

Gruszki to idealny dodatek do puszystego ciasta, szczególnie dobrze komponują się z cynamonem
Canva.com

Jak zrobić ciasto z gruszkami?

  1. W rondelku lub w kuchence mikrofalowej roztapiamy margarynę lub masło i odstawiamy, aby tłuszcz się schłodził.

  2. Dojrzałe gruszki myjemy i obieramy ze skórki. Gruszki kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od ich wielkości) i wykrawamy z nich gniazda nasienne. Owoce przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i oprószamy cynamonem

  3. Do miski przesiewamy szklankę mąki pszennej, dodajemy cukier i proszek do pieczenia i mieszamy suche składniki.

  4. Teraz do miski wbijamy 2 całe jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz wlewamy wystudzony tłuszcz — wszystko krótko mieszamy rózgą lub miksujemy.

  5. Owalną formę do ciasta lub tortownicę smarujemy masłem, a spód wykładamy papierem do pieczenia.

  6. Do formy wlewamy ciasto, a na wierzchu układamy cząstki gruszek — w trakcie pieczenia owoce nieco opadną.

  7. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 40 minut — do suchego patyczka. Wierzch ciasta powinien być złoty.

  8. Upieczone ciasto zostawiamy do wystygnięcia, a przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.

To pyszne i banalnie proste ciasto z gruszkami podajemy podobnie jak szarlotkę — z lodami śmietankowymi, bitą śmietaną lub sosem waniliowym. Będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub słodką przekąską w czasie spotkania z przyjaciółmi! Smacznego! 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama