Canva.com

Aromatyczna pizza ze świeżymi warzywami - idealna na wiosenne odchudzanie!

Aromatyczna, chrupiąca i bez mięsa - oto nasz autorski przepis na warzywną pizzę. Ma mało kalorii, a bardzo dużo witamin i potrzebnych składników odżywczych.

Składniki na aromatyczną pizzę

Do przygotowania tej pizzy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 155 ml ciepłej wody,
  • 1 szczypta soli,
  • oliwa z oliwek do posmarowania blach;

na wierzch - 255 ml sosu pomidorowego, 300 g tartego sera mozzarella, 400 g pomidorków koktajlowych, 2 podłużne papryczki (czerwona i żółta), 1/2 pęczka rzodkiewek, 50 g rukoli, czarny pieprz.

Jak zrobić warzywną pizzę?

Przygotowanie - świeże drożdże wymieszajmy z 3-4 łyżkami ciepłej wody i 1 łyżką mąki. Odstawmy na kwadrans czasu w ciepłe miejsce. Znów mąkę pszenną przesiejmy do miski, dodajmy sól, wymieszajmy. Wlejmy pozostałą wodę i rozczyn. Zagniećmy ciasto, wyrabiajmy, aż będzie sprężyste. Uformujmy je w kulę, przykryjmy ściereczką, odstawmy na 20-23 minut czasu w ciepłe miejsce.

Następnie wyrośnięte ciasto wyróbmy ponownie, podzielmy na 2 części, rozpłaszczmy je na cienkie placki na posmarowanych oliwą blachach, posmarujmy sosem, posypmy serem mozzarella. Pizze pieczmy kolejno około 15 minut czasu w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza. Pomidorki, papryczki i rzodkiewki umyjmy, osuszmy, pokrójmy w plasterki. Na upieczonych pizzach ułóżmy warzywa, oprószmy je czarnym pieprzem, i udekorujmy wcześniej umytą i osuszoną rukolą.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł