Canva.com

Aromatyczne ciasto ze śliwkami. Przepis od siostry Anastazji jest hitem w sieci!

Sezon na śliwki właśnie się rozpoczął! Dziś wspólnie przygotujemy pyszne ciasto śliwkowe z delikatną kruszonką. To doskonały deser na jesienne popołudnie do kawy lub herbaty.

Składniki na pyszne ciasto

Canva.com

Śliwki to wszechstronny owoc, który można spożywać na surowo, ugotować, a nawet zmieszać w smoothie. Są bogate w błonnik i witaminę C, które pomagają zwalczać choroby, takie jak przeziębienie. Są również dobrym źródłem potasu, witaminy A i witaminy B6.

Zawierają przeciwutleniacze, które, jak wykazano, pomagają zapobiegać rakowi. Śliwki mogą być spożywane na surowo lub gotowane i zapewniają orzeźwiający, cierpki smak, który dobrze sprawdza się w wielu potrawach.

Przepis siostry Anastazji

Składniki na ciasto siostry Anastazji:

Ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego zmielonego,
  • 100 ml mleka,
  • 6 jaj,
  • 100 g mąki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 250 g cukru.

Kruszonka:

  • 200 g mąki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 120 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 70 g zmielonych orzechów lub migdałów,
  • 130 g masła.

Dodatki:

  • 1,5 kg śliwek,
  • 3 łyżki bułki tartej.
Canva.com
  1. Śliwki opłukujemy pod bieżącą wodą. Pozbywamy się pestek i ogonków. Kroimy na ćwiartki.
  2. Zagniatamy ciasto i do miski wsypujemy mąkę oraz cukier. Dodajemy masło, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy.
  3. Masę serową przygotujemy zaczynając od oddzielenie żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy ser i mleko.
  4. Przygotowujemy kruszonkę. Dodajemy orzechy.
  5. Śliwki odsączamy z nadmiaru wody i posypujemy bułką tartą.
  6. Na blachę do pieczenia wykładamy kruche ciasto i śliwki wymieszane z bułką tartą.
  7. Placek ze śliwkami pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 1 godzinę.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł