Canva.com

Azjatycka pasta z soi - jak przyrządzić zupę miso?

Zupa miso to jeden z tych przysmaków, którymi kuchnia azjatycka podbiła nasze serca. Co sprawia, że tak chętnie sięgamy po przepisy na ten przysmak? Co warto wiedzieć na temat wartości odżywczej zupy miso?

Jak powstaje miso?

Miso to nic innego jak pasta przyrządzona z ziaren soi. Ponieważ powstaje ona w wyniku fermentacji, jest źródłem wielu cennych dla zdrowia składników. Co możemy z niej znaleźć? Miso to świetne źródło witamin z grupy B oraz kwasu mlekowego, nie brak tu również witaminy D, lecytyny oraz takich składników mineralnych, jak potas, wapń czy żelazo. Miso stanowi też doskonałe źródło wartościowego białka, a jego prozdrowotne właściwości mogą nas zaskoczyć. Zdrowa dieta z udziałem miso oczyszcza organizm i wzmacnia jego naturalną odporność, wspiera florę bakteryjną jelit, a jednocześnie chroni przed wolnymi rodnikami. Mniej problemów z trawieniem oraz skuteczniejsza ochrona przed osteoporozą to kolejne korzyści, na jakie mogą liczyć osoby regularnie sięgające po pastę miso.

W jaki sposób włączyć ten zdrowy przysmak do swej diety?

Canva.com
Jednym z ciekawszych sposobów jest zupa miso. Przepisy na to danie coraz częściej pojawiają się na portalach kulinarnych oraz w książkach kucharskich, dzięki czemu każdy z nas poradzi sobie z przygotowaniem tej azjatyckiej potrawy. Kluczem do sukcesu są odpowiednie składniki. Ich lista nie jest długa. Wystarczy kilka łyżek pasty miso, starty imbir, czosnek, cebula dymka i olej kokosowy, by przygotować smaczną i pożywną zupę o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł