canva.com

Babcine gołąbki z kaszą i grzybami. Smak, którego nie da się zapomnieć

Gołąbki z kaszą i grzybami to bezmięsna alternatywa dla wegetarian i wegan, która ma szansę stać się hitem nawet wśród mięsożerców. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.

Składniki

  • 1 kapusta włoska
  • 180g kaszy pęczak
  • 300g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 10ml oliwy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 suszonych śliwek
  • 2 szalotki
  • 25g koperku
  • Pół łyżeczki suszonego majeranku
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Wytnij głąb kapusty i włóż resztę do garnka z gotującą się wodą. Po 4 minutach wyjmij kapustę i ściągnij po kolei liście, które łatwo odchodzą. Włóż kapustę z powrotem do wody i powtarzaj czynność aż ściągniesz wszystkie liście.
  2. Kaszę płucz tak długo aż woda po płukaniu będzie całkiem czysta. Ugotuj ją w lekko osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem oliwy. Powinno to zająć około 15 minut.
  3. Pieczarki obierz i pokrój w ćwiartki. Obsmaż je na patelni z każdej strony. Po kilku minutach dodaj do nich posiekaną szalotkę, śliwki i czosnek. Dopraw farsz majerankiem, solą i pieprzem. Po kilku minutach przełóż wszystko do kaszy.
  4. Zawiń w liście kapusty porcje farszu. Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą. Ułóż w nim gotowe gołąbki i podlej bulionem.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz gołąbki przez 40 minut. Można je podawać z tradycyjnym sosem pomidorowym czy innymi sosami.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł