Gołąbki z piekarnika w naczyniu do zapiekania
canva.com

Gołąbki zapieczone w sosie pomidorowym. Obłędny przepis babci Jasi

Gołąbki to jedno z tych tradycyjnych dań, które kojarzą nam się z domem i ciepłem rodzinnego ogniska. Przygotowane według przepisu babci Jasi, nabierają niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Reklama

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 500g mięsa mielonego (mieszane wołowo- wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ryżu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500ml passaty pomidorowej
  • Przyprawy: majeranek, bazylia, liść laurowy
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyj, usuń głąb i gotuj liście przez około 10 minut. Odstaw do ostygnięcia, a następnie osusz.
  2. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko i ugotowany ryż. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Ułóż farsz na liściach kapusty, zawijaj je w gołąbki, starając się zrobić je jak najbardziej zwarte.
  4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż gołąbki z każdej strony na złoty kolor.
  5. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj koncentrat pomidorowy i chwilę podsmaż. Następnie dodaj passatę, cukier, ocet i przyprawy. Gotuj sos przez około 15 minut.
  6. Umieść gołąbki w garnku z sosem i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny pod przykryciem.
  7. Serwuj gołąbki z sosem pomidorowym, posypane świeżą bazylią.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama