canva.com
Gołąbki z ziemniakami? Pyszne!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. W tradycyjnej wersji przygotowywane są z mięsem mielonym i ryżem, jednak istnieją także warianty z kaszą, grzybami czy ziemniakami. W tym artykule skupimy się na gołąbkach z ziemniakami - podamy przepis, porady oraz sugestie na to, jak podawać to pyszne danie.
Reklama
Przepis na gołąbki z ziemniakami
Składniki:
- 10 dużych liści białej kapusty
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 100 g boczku wędzonego
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka bulionu drobiowego
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez praskę.
- Cebulę i boczek posiekać i zeszklić na patelni z masłem.
- Do ziemniaków dodać cebulę, boczek, jajka, majeranek, sól, pieprz i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Kapustę sparzyć wrzątkiem, odcedzić i ostudzić.
- Z każdego liścia kapusty usunąć głąb i nałożyć po 2 łyżki farszu ziemniaczanego. Zwinąć w gołąbki, układać w garnku z kapustą na dnie.
- Zalać bulionem i dusić na małym ogniu około 1 godzinę.
canva.com
Jak podawać gołąbki z ziemniakami?
Gołąbki z ziemniakami to danie bardzo sycące, dlatego warto podawać je z lekkim dodatkiem, np. surówką z marchewki lub ogórka.
Reklama
Można także dodać do nich sos pomidorowy lub śmietanowy. Podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Porady dotyczące przygotowania gołąbków z ziemniakami
- Jeśli liście kapusty są zbyt twarde, można je przed zawijaniem gołąbków zblanszować w osolonej wodzie przez kilka minut.
- Do farszu ziemniaczanego można dodać także starty ser żółty lub pokrojone pieczarki.
- Jeśli farsz jest zbyt rzadki, można dodać 1-2 łyżki bułki tartej.
- Jeśli nie chcemy używać boczku, można go zastąpić suszonymi pomidorami lub pokrojoną wędzoną kiełbasą.
canva.com
Ile piec w piekarniku gołąbki z ziemniakami?
Aby upiec gołąbki z ziemniakami w piekarniku, należy ustawić temperaturę na 180 stopni Celsjusza i piec przez około 45-50 minut. Przed pieczeniem warto posmarować gołąbki oliwą z oliwek lub rozpuszczonym masłem, aby były soczyste i aromatyczne.
Gołąbki z twistem
Gołąbki z ziemniakami to smaczna i pożywna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków mięsnych. Ich przygotowanie jest łatwe i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Podawaj z dodatkiem surówki lub sosu pomidorowego, a na pewno zasmakują każdemu.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Karkówka z pieczarkami i cebulą : Doskonała!
Są potrawy, które kojarzą się z domowym, ciepłym obiadem. Jednym z takich dań jest karkówka z pieczarkami i cebulą. To połączenie mięsa, warzyw i przypraw sprawia, że danie to zawsze smakuje wyjątkowo. W tym artykule przedstawimy przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą oraz podpowiemy, jak podawać to danie i jakie porady warto wziąć pod uwagę podczas jego przygotowania.
Schab gotowany - hit!
Schab gotowany to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań mięsnych. Można go podawać na ciepło, na zimno, jako danie główne lub dodatek do sałatek i kanapek. W tym artykule przedstawimy przepis na schab gotowany oraz kilka porad, jak go podawać.
Pizza - bez wyrastania w ekspresowym tempie!
Czy wiesz, że można przygotować pyszną pizzę bez konieczności oczekiwania na wyrastanie ciasta? Tak, to możliwe! W tym artykule przedstawimy Ci przepis na pizzę bez wyrastania, a także podpowiemy, jak ją podawać i udzielimy kilku porad.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl