Canva.com

Bezglutenowy seromakowiec na święta. Zrobisz go ekspresowo!

Ser + mak = najlepsze ciasto na świecie. Dla tych, którzy mają problemy z przyswajaniem glutenu... Nie martwcie się, mamy dla Was pyszny przepis last minute na święta!

Do przygotowania tego bezglutenowego seromakowca potrzebne nam będą następujące składniki:

na warstwę makową:

  • 850-900 g bezglutenowej masy makowej,
  • 3 jajka,
  • 100 g mielonych migdałów,
  • 70 g wiórków kokosowych,
  • 1 opakowanie bezglutenowego budyniu waniliowego;

na masę serową:

  • 1 kg (1000 g) twarogu w wiaderku,
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka domowego cukru z wanilią,
  • 1 szczypta soli,
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 5 jajek,
  • 1 opakowanie bezglutenowego budyniu waniliowego.

Przygotowanie krok po kroku

Canva.com

Masę makową zamieszajmy z jabłkami, wiórkami kokosowymi, migdałami i budyniem. Wlejmy do blachy o wymiarach 25x40 cm wyłożonej wcześniej pergaminem. Całość wyrównajmy. Znów żółtka utrzyjmy z masłem. Stopniowo dodawajmy twaróg i budyń, krótko zmiksujmy. Białka ubijmy z solą na sztywno, stopniowo dodawajmy cukry. Zamieszajmy z masą serową.

Następnie masę serową wlejmy na warstwę makową. Ciasto pieczmy około 49-52 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza. Jeśli wierzch za szybko się zrumieni, przykryjmy go wówczas folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto zostawmy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami co najmniej na pół godziny. Odstawmy na 8 godzin do lodówki.

Dodatkowa uwaga - seromakowca możemy według naszego uznania udekorować roztopioną czekoladą, lukrem lub domową polewą kakaową.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł