Bezglutenowy seromakowiec na święta. Zrobisz go ekspresowo!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tego bezglutenowego seromakowca potrzebne nam będą następujące składniki:
na warstwę makową:
- 850-900 g bezglutenowej masy makowej,
- 3 jajka,
- 100 g mielonych migdałów,
- 70 g wiórków kokosowych,
- 1 opakowanie bezglutenowego budyniu waniliowego;
na masę serową:
- 1 kg (1000 g) twarogu w wiaderku,
- 1-1,5 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka domowego cukru z wanilią,
- 1 szczypta soli,
- 150 g masła w temperaturze pokojowej,
- 5 jajek,
- 1 opakowanie bezglutenowego budyniu waniliowego.
Przygotowanie krok po kroku
Masę makową zamieszajmy z jabłkami, wiórkami kokosowymi, migdałami i budyniem. Wlejmy do blachy o wymiarach 25x40 cm wyłożonej wcześniej pergaminem. Całość wyrównajmy. Znów żółtka utrzyjmy z masłem. Stopniowo dodawajmy twaróg i budyń, krótko zmiksujmy. Białka ubijmy z solą na sztywno, stopniowo dodawajmy cukry. Zamieszajmy z masą serową.
Następnie masę serową wlejmy na warstwę makową. Ciasto pieczmy około 49-52 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza. Jeśli wierzch za szybko się zrumieni, przykryjmy go wówczas folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto zostawmy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami co najmniej na pół godziny. Odstawmy na 8 godzin do lodówki.
Dodatkowa uwaga - seromakowca możemy według naszego uznania udekorować roztopioną czekoladą, lukrem lub domową polewą kakaową.