Kobieta w lodówce szuka majonezu do marynaty do szynki.
Canva

W lodówce znajdziesz słoik, którego zawartość pomoże Ci w zrobieniu obłędnej domowej szynki!

Święta to idealny moment do podania pysznej domowej wędliny. Do jej przygotowania potrzebujesz sekretnego, dość nietypowego składnika. A może już dawno znasz ten patent? Jeśli nie, warto spróbować. Na pewno pokochasz ten smak!
Reklama

Szynka gotowana w majonezie — smakuje naprawdę wyjątkowo!

Majonez jest składnikiem, który sprawi, że smak domowej wędliny będzie niesamowity! Przepis jest banalnie prosty.

Składniki na szynkę gotowaną w majonezie

  • szynka wieprzowa 1,25 - 1,5 kg
  • 3 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarenkach
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 ząbków czosnku
  • 1,5 cebuli
  • 5 łyżek soli
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 litry wody
Szynka gotowana w majonezie na białym tle.
Canva

Szynka gotowana w majonezie — przepis krok po kroku

  1. Szynkę umyj i umieść w garnku.
  2. Czosnek przekrój na połówki (ale nie obieraj).
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  4. Majonez, sól, pieprz, cukier, majeranek, liście laurowe, cebulę, czosnek i majonez dodaj do szynki.
  5. Wlej wodę i zagotuj.
  6. Od momentu pojawianie się bąbelków gotuj maksymalnie 9 minut.
  7. Wyłącz gaz i poczekaj, aż wystygnie.
  8. Wystudzone mięso z zalewą schowaj do lodówki.
  9. Szynka musi leżeć w zalewie 7 godzin.
  10. Zagotuj zalewę z mięsem. Gotuj 9 minut.
  11. Poczekaj, aż wszystko ostygnie.
  12. Wyjmij szynkę z zalewy.

Ta wędlina jest idealna na Boże Narodzenie! Z czym ją podawać?

Idealne dodatki do takiej szynki to na przykład ogórki konserwowe lub konfitury z żurawiny. Sprawdzą się też różne sosy.

Możesz przygotować całe kanapki lub położyć pokrojoną wędlinę na półmisku.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama