Canva
W lodówce znajdziesz słoik, którego zawartość pomoże Ci w zrobieniu obłędnej domowej szynki!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Święta to idealny moment do podania pysznej domowej wędliny. Do jej przygotowania potrzebujesz sekretnego, dość nietypowego składnika. A może już dawno znasz ten patent? Jeśli nie, warto spróbować. Na pewno pokochasz ten smak!
Reklama
Szynka gotowana w majonezie — smakuje naprawdę wyjątkowo!
Majonez jest składnikiem, który sprawi, że smak domowej wędliny będzie niesamowity! Przepis jest banalnie prosty.
Składniki na szynkę gotowaną w majonezie
- szynka wieprzowa 1,25 - 1,5 kg
- 3 liście laurowe
- 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarenkach
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cukru
- 6 ząbków czosnku
- 1,5 cebuli
- 5 łyżek soli
- 4 łyżki majonezu
- 3 litry wody
Canva
Szynka gotowana w majonezie — przepis krok po kroku
- Szynkę umyj i umieść w garnku.
- Czosnek przekrój na połówki (ale nie obieraj).
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Majonez, sól, pieprz, cukier, majeranek, liście laurowe, cebulę, czosnek i majonez dodaj do szynki.
- Wlej wodę i zagotuj.
- Od momentu pojawianie się bąbelków gotuj maksymalnie 9 minut.
- Wyłącz gaz i poczekaj, aż wystygnie.
- Wystudzone mięso z zalewą schowaj do lodówki.
- Szynka musi leżeć w zalewie 7 godzin.
- Zagotuj zalewę z mięsem. Gotuj 9 minut.
- Poczekaj, aż wszystko ostygnie.
- Wyjmij szynkę z zalewy.
Ta wędlina jest idealna na Boże Narodzenie! Z czym ją podawać?
Idealne dodatki do takiej szynki to na przykład ogórki konserwowe lub konfitury z żurawiny. Sprawdzą się też różne sosy.
Możesz przygotować całe kanapki lub położyć pokrojoną wędlinę na półmisku.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl