Canva.com

Boczniaki od kuchni – dlaczego warto po nie sięgnąć?

Boczniaki to grzyby o bardzo dużej wartości odżywczej, które z pewnością warto włączyć do swego menu. Dlaczego warto jeść te grzyby? Jakie dania można z nich przygotować?

Wartość odżywcza boczniaków

Boczniaki są bardzo dobrym źródłem roślinnego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zdrowa dieta z ich udziałem dostarczy nam solidnej porcji witamin z grupy B oraz takich minerałów, jak wapń, żelazo, potas, cynk oraz magnez. W grzybach tych można również znaleźć sporo selenu oraz fosforu – kolejnych substancji, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Zdaniem niektórych naukowców, grzyby te zawierają również substancje mogące chronić nas przed chorobami nowotworowymi – jednymi z najpoważniejszych zagrożeń współczesnego świata. Wiadomo też, że zdrowa dieta z boczniakami jako częstym dodatkiem to szansa na uchronienie się przed wieloma problemami zdrowotnymi, m.in. miażdżycą, cukrzycą czy dolegliwościami wynikającymi ze zbyt wysokiego stężenia cholesterolu.

Boczniaki w naszej kuchni – na jakie przepisy warto postawić?

Bochniaki są wartościowym dodatkiem do wielu potraw. Z ich mocy chętnie korzysta kuchnia wegańska, w której grzyby te świetnie radzą sobie jako alternatywa dla mięsa. Można z nich przyrządzić kotlety w chrupiącej panierce, wielką popularnością cieszą się też przepisy na zupy i farsze z boczniakami. Flaczki z suszonych grzybów i boczniaków, wege ramen z boczniakami lub łazanki z boczniakami i kiszoną kapustą – oto kolejne propozycje dla miłośników tych grzybów. Znane są też liczne przepisy na dania, w których boczniaki łączą się z fasolką szparagową lub cukinią (np. w postaci leczo). Jedno jest pewne – możliwości włączenia boczniaków do diety jest sporo, a im prędzej to zrobimy, tym lepiej dla nas.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł