zupa gulaszowa

Wegetariański gulasz węgierski. Mięso zamień tym pysznym składnikiem [PRZEPIS]

Boczniaki to grzyby o charakterystycznej konsystencji, która bardzo przypomina mięso. W związku z tym znane są wegetariańskie potrawy, w których mają je imitować, takie jak pyszne kotleciki z boczniaków. Tym razem chciałabym podzielić się przepisem na znakomity gulasz z boczniaków, który do złudzenia przypomina gulasz węgierski. Poniżej znajduje się przepis na kilka porcji.
Reklama

Składniki na wegetariański gulasz z boczniaków

  • 0,5 kg boczniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Olej
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonej papryki wędzonej
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Sól i pieprz
  • 1,5 l bulionu mięsnego

Sposób przygotowania gulaszu

  1. Boczniaki opłucz i pokrój wzdłuż blaszek na duże kawałki, a następnie rozgrzej olej na patelni i smaż grzyby przez kilka minut.
  2. Kiedy boczniaki nabiorą rumianego koloru, dodaj do nich sos sojowy i pieprz. Po 5 minutach przełóż grzyby na talerz.
  3. Na patelnię wrzuć pokrojone w kostkę cebulę i lekko ją podsmaż. W międzyczasie pokrój w kostkę pomidora oraz papryk i po kilku minutach dodaj je do cebuli. Dodaj przyprawy i mieszaj całość przez 10 minut.
  4. Na patelnię dodaj boczniaki i zalej całość bulionem. Całość powinna dusić się pod przykryciem przez jakieś 20 minut. Gulasz można podawać z kaszą albo pieczywem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama