Canva.com

Cacio e pepe, czyli wykwintny makaron z czarnym pieprzem. Pycha!

Cacio e pepe, czyli spaghetti z pieprzem jest nazywane wykwintną alternatywą dla popularnego, brytyjskiego mac&cheese. Doradzamy, jak zrobić pyszną potrawę w zaledwie kilka minut!

Czego potrzebujemy do zrobienia makaronu z pieprzem?

Canva.com

Cacio e pepe to wyjątkowe połączenie makaronu i najlepszych dodatków, które sprawiają, że zwykły, domowy makaron staje się niezwykły. Chociaż wielu osobom może wydawać się, że makaron z pieprzem to banał, to wcale tak nie jest.

Cacio e pepe jest pełne smaku i nie przypomina klasycznych zapiekanek makaronowych z serem. Jeśli chcecie zrobić w domu to pyszne danie, to warto kupić odpowiednio wcześniej pyszne sery - parmezan, grana padano oraz pecorino. W każdym domu z pewnością nie brakuje pieprzu i makaronu.

Włoski, tradycyjny przepis

Canva.com

Poniższe składniki pozwolą na przygotowanie 4 porcji pysznego makaronu:

  • 400 g makaronu typu spaghetti (suchego) lub ok. 800 g świeżego (patrz przepis na domowy makaron)
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • ok. 140 g Grana Padano lub Parmezanu
  • ok. 60 g Pecorino

Czas na przygotowanie makaronu. Na początek doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy makaron aż będzie al dente lub nieco twardszy. Na patelni rozgrzewamy masło i pieprzymy.

Odcedzamy makaron i pół szklanki wody z wywaru wylewamy na patelnię masłem. Całość szybko wrze. Dodajemy makaron i dorzucamy sery.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł