To przepis na idealne spaghetti carbonara. Włoska ikona bez śmietanki!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Naturalne składniki na carbonarę
Nie da się ukryć, że Włosi są bardzo dumni ze swojego dania - spaghetti carbonara, które jest po prostu genialne w swojej prostocie. Wystarczy kilka składników, aby zrobić pyszny obiad dla całej rodziny. Ważne, aby nie podawać carbonary ze śmietanką - to cały sekret idealnej, włoskiej pasty.
Do przygotowania pysznego makaronu potrzebujemy:
- 250 gramów makaronu spaghetti
- 200 gramów pancetty lub boczku wędzonego
- ząbek czosnku
- trzy jaja
- 100 gramów parmezanu,
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Jak zrobić pyszne spaghetti carbonara?
Przygotowanie kremowego sosu do carbonary to prawdziwa sztuka. Wiele osób narzeka, że zamiast pysznego sosu powstaje jajecznica.
Zacznijmy od ugotowania makaronu al dente w osolonej wodzie. Z garnka z makaronem odlewamy jedną szklankę wody i odcedzamy makaron. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na głębokiej patelni, dodajemy czosnek.
Później roztrzepujemy jajko i dwa żółtka z parmezanem w miseczce. Na patelnię z boczkiem wlewamy wodę z makaronu i pozwalamy jej nieco odparować. Dolewamy masę jajeczną i mieszamy energicznie. Całość doprawiamy pieprzem oraz solą.