Chcesz mieć formę na wiosnę? Dodaj do swojej diety ten jeden superfood
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ogórek to owoc (choć powszechnie uznaje się, że to warzywo), którego przez wzgląd na swoje właściwości nie może zabraknąć w lodówce. Należy zatem przybliżyć, jakie to wartości odżywcze posiada on w sobie, o których wiele osób nie wie.
Tyle bogactwa zawartego w ogórku
Nasz zielony produkt roślinny składa się w mniej więcej 97 procent z wody. Nie jest on w ogóle kaloryczny, gdyż ma w sobie jedynie 12 kalorii na 100 gramów, tak więc stanowi on orzeźwiającą i niskokaloryczną przekąskę. To dopiero początek. W ogórku zawartych jest mnóstwo witamin (a w szczególności w skórce) takich jak C, B i E. Ogórek stanowi też źródło ważnych minerałów, mianowicie potasu wapnia i magnezu. Spożywanie ogórka codziennie, nawet jedynie w ilości 100 gramów, może przyczynić się do pozytywnych zmian w organizmie.
5 wspaniałych właściwości ogórka
Obniża poziom cholesterolu
Przeciwutleniacze zawarte w ogórku regulują poziom lipidów we krwi i obniżają poziom cholesterolu. Gorzkie substancje, jakie ten owoc posiada, wspomagają produkcję insuliny w organizmie, co pomaga osobom cierpiącym na cukrzycę.
Oczyszcza
Ogórek ma działanie moczopędne i wspomaga gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, a to z kolei bardzo dobrze oddziałowuje na trawienie. Także dzięki enzymom w ogórku białka staje się lepiej przyswajalne.
Zwalcza bakterie
Omawiany produkt naturalny znakomicie sprawdza się w zwalczaniu bakterii w jamie ustnej, przez co nasz oddech staje się świeższy.
Wpływa na zdrowy i piękny wygląd skóry
W trosce o naszą skórę powinniśmy codziennie spożywać wystarczają ilość wody. Ogórki przez jej wysoką zawartość świetnie nawadnia organizm, z korzyścią dla naszej cery, nadając jej naturalny połysk.
Zwiększa poziom beta-karotenu
Zaledwie 100 gramów produktu roślinnego pokrywa aż 20 procent dziennego zapotrzebowania na beta-karoten.