Sałatka szwedzka w miniaturowym słoiku.
Canva

Najlepsza sałatka szwedzka! Sprawdź przepis!

Te klasyczne przetwory z ogórków świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu, grilla czy jako przekąska na imprezie. Sałatka szwedzka, którą przygotujesz latem, będzie smakować obłędnie również zimą. Zobacz, jak w kilku prostych krokach przygotować i zapasteryzować ten przysmak. Nie będziesz mieć dużo roboty!
Reklama

Czyste słoiki to podstawa!

Jak w przypadku wszystkich innych przetworów, bardzo ważne są słoiki, w których danie będzie pasteryzowane. Muszą być czyste i nieuszkodzone. Trzeba zwrócić uwagę na to, żeby nakrętka nie była porysowana, a szkło wyszczerbione.

Sałatka szwedzka — potrzebne składniki

Podana ilość produktów może zostać oczywiście zwiększona. Ocet jabłkowy można zastąpić zwykłym.

Ogórki nie muszą być zbyt piękne, warto jednak je porządnie wyszorować. Jeśli mają zbyt grubą skórkę, będzie trzeba je obrać.

  • 2 kg ogórków
  • 0,25 kg marchewki
  • 0,25 kg cebuli
  • 1 czosnek
  • 1,5 szklanki octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
Ogórki pokrojone w plasterki na sałatkę szwedzką.
Canva

Sałatka szwedzka — przepis

Ogórki należy namoczyć w wodzie na jakieś 50-70 minut. Następny krok to osuszenie ich i pokrojenie w miarę cienkie plasterki.

Następny krok to umycie, osuszenie i obranie marchewki. Powinno się ją pokroić w równie cienkie plasterki. Cebula z kolei powinna zostać pokrojona w piórka. Czosnek trzeba podzielić na ząbki, obrać z łupinki i każdy kawałek przekroić na pół.

Warzywa powinno połączyć się w misce. Kolejny krok to wymieszanie oleju z octem, cukrem, solą i zielem angielskim.

Reklama

Przyprawy sypkie koniecznie muszą się rozpuścić. Zalewą powinno zalać się warzywa i zostawić na minimum 2 godziny.

Na sam koniec, trzeba umieścić wszystko w słoikach, w razie potrzeby ugnieść łyżką lub widelce. I je zamknąć. Uwaga, warzywa, ani zalewa nie mogą dotykać czy pobrudzić górnych krawędzi słoika, ani nakrętki.

Sałatka szwedzka — jak ją zapasteryzować?

W garnku powinno umieścić się ściereczki a na nich postawić słoiki i dolać wody tak, żeby sięgała do 3/4 wysokości naczyń. Absolutnie nie może ich zakrywać!

Następnie trzeba zagotować zawartość garnka. Od momentu aż woda zacznie wrzeć, trzeba w niej trzymać sałatkę szwedzką około kwadransa.

Na sam koniec słoiki należy wyjąć z wody i odwrócić do góry nogami aż całkowicie wystygnie.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama