Chcesz uratować przypalony garnek? Ugotuj w nim ryż!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Uratuj przypalony garnek
Komu nie zdarzyło się choć raz w życiu przypalić garnka, niech pierwszy rzuci kamieniem! Błędów nie popełniają tylko osoby, które nic nie robią. To oznacza, że nawet najlepsza gospodyni może zaliczyć wpadkę. Na szczęście są sprawdzone sposoby na to, żeby skutecznie pozbyć się przypaleń w sposób bezpieczny, bez naruszania powierzchni garnka.
Ryż na przypalony garnek
Myślisz, że to dość nietypowe? Okazuje się, że ryż jest doskonałym środkiem czyszczącym. Jak to działa? To bardzo proste. Na dno wysyp 2 szklanki ryżu, pokrywając nim całe dno, a następnie zalej całość około 4 szklankami wody. Zagotuj, a po 15 minutach, kiedy produkt zmięknie, ostudź go, wyrzuć, a następnie dokładnie wymyj garnek płynem do mycia naczyń.
Ten sposób doskonale sprawdza się zarówno w przypadku garnków emaliowanych, jak i aluminiowych czy stalowych. W trakcie gotowania ryżu, uważaj, aby się nie przypalił. Pamiętaj, że on bardzo szybko wchłania wodę.
Przypalony garnek możesz z powodzeniem wyczyścić również sodą oczyszczoną, octem oraz wodą! To bardzo proste. Wlej do garnka ocet i wodę w proporcji 2:1. Podgrzej całość, aż zacznie wrzeć, po tym zdejmij garnek z ognia i wsyp do środka dwie - trzy łyżeczki sody oczyszczonej. Po 15 minutach możesz umyć garnek.