Przyprawy niezbędne w wegeteriańskiej kuchni - musisz je mieć
Do przeczytania w ok. 1 min.
Niezastąpione przyprawy w wegetariańskiej kuchni
Roślinna kuchnia jest pyszna i bardzo zdrowa. Jednak wymaga odpowiednich przypraw. W tym artykule przedstawiamy trzy przyprawy, bez których wegetariańska kuchnia nie może się obejść!
Wędzona papryka to absolutny must have w przypadku wielu wegetariańskich dań. Dodaje się ją do bezmięsnego bekonu czy fasolki po bretońsku. To ona podkręca smak, a niekiedy nawet sprawia, że posiłki smakują bardziej... mięsnie! Sprawia, że danie nabiera niezastąpionego aromatu i daje dymny posmak. Można ją kupić tak naprawdę wszędzie, w każdym markecie.
Kolejny składnik wielu dań roślinnych to sos sojowy. Dodaje się go do zup, gulaszu bez mięsa, a także różnego rodzaju sosów i dressingów do sałatek. Można nim z powodzeniem zastąpić również sól.
Wegetarianie powinni postawić także na płatki drożdżowe. Jest to nieaktywna postać tradycyjnych drożdży. Jako źródło witaminy B, kwasu foliowego, magnezu czy wapnia są bardzo zdrowe, ale przy tym również nadają potrawom odpowiedniego smaku. Płatki można z powodzeniem stosować, np. jako dodatek do spaghetti, ponieważ dzięki serowo-orzechowemu smakowi mogą zastępować tradycyjny ser.