Canva.com

Chili con carne po meksykańsku. Hit na gorąco na Karnawał!

Oto propozycja dania na gorąco na Twoją imprezę karnawałową. Jesteśmy przekonane, że chili con carne po prostu podbije serca i kubki smakowe Twoich gości.

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 500-525 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej,
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
  • 2 strąki czerwonej papryki;

dodatki i przyprawy – 2 średnie cebule, 1 średni ząbek czosnku, 375-390 ml bulionu mięsnego, 1 strączek papryczki chili, 5 łyżek oleju, mielona słodka papryka, szczypta pieprzu cayenne, szczypta cukru, natka kolendry, sól, mielony pieprz czarny, kumin.

Jak zrobić karnawałowe chili con carne?

Przygotowanie – olej rozgrzejmy w rondlu o grubym dnie i zeszklijmy na nim wcześniej posiekaną cebulę. Dołóżmy mięso, lekko posólmy i smażmy 16-21 minut, mieszając i rozbijając grudki. Następnie dorzućmy oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę czerwone papryki i drobniutko pokrójmy papryczkę chili (usuńmy pestki).

Duśmy 4-6 minut, dodajmy pomidory z puszki. Doprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem cayenne i kuminem. Całość zalejmy bulionem mięsnym. Duśmy około 24-27 minut, aż płyn trochę odparuje – podczas duszenia dodajmy zmiażdżony czosnek. Dołóżmy osączone z zalewy kukurydzę i fasolę. Gotujmy jeszcze 4-5 minut i doprawmy do smaku. Przykryjmy i odstawmy na 10-12 minut. Chili con carne na koniec posypmy jeszcze natką kolendry.

Dodatkowa uwaga – do tego dania pasują pieczywo lub ryż na sypko.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł