Chili sin carne w miseczce
Canva.com

Bezmięsne chili sin carne - meksykańskie danie, które zachwyciło wegetarian!

Chili sin carne to bezmięsna wersja popularnego w Meksyku chili con carne. Podobnie jak wersja z mięsem i ta potrawa zachwyca mocnym aromatem i świetnym połączeniem smaków. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 5 porcji.
Reklama

Składniki na chili sin carne

  • 2/3 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Pół czerwonej papryki
  • Po 2 łyżeczki kminu rzymskiego, oregano i papryki wędzonej
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania pysznego chili sin carne bez mięsa

Chili sin carne w miseczce
Canva.com
  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. W międzyczasie opłucz na sicie soczewicę, dodaj ją do zeszklonej cebuli i smaż przez 2 minuty, mieszając.
  2. Dodaj na patelnię starty czosnek oraz wszystkie przyprawy. Zalej całość bulionem i gotuj przez 30 minut pod przykryciem aż soczewica zmięknie.
  3. Pomidory i paprykę pokrój w drobną kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedź, a wszystko dodaj do soczewicy razem z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym. Całość duś przez 15 minut na małym ogniu.
  4. Przygotowany gulasz chili sin carne można podawać z tortillą, ryżem, dodatkiem awokado lub posiekaną kolendrą.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama