canva.com

Ciasto Zebra – pyszne i efektowne wypieki dla każdej okazji

Ciasto Zebra to prawdziwy hit na polskich stołach. Wypiek ten zachwyca nie tylko swoim nietuzinkowym wyglądem, ale również smakiem. To idealna propozycja na każdą okazję – od rodzinnych obiadów, przez przyjęcia urodzinowe, aż po eleganckie kolacje.

Jak zrobić ciasto zebra – najlepszy przepis krok po kroku

Istnieje wiele wariantów przepisu na ciasto zebra, ale my przedstawimy Wam naszą sprawdzoną wersję, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak zrobić to pyszne ciasto.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru (polecamy zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej, typ 400-450 lub orkiszowej typ 630)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodajemy cukier (lub ksylitol), cały czas miksując, uważając, by piana nie opadła.
  2. Dodajemy żółtka, ekstrakt z wanilii i delikatnie mieszamy.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, olej i wodę dodajemy na zmianę do masy jajecznej, ciągle mieszając.
  4. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
  5. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na spód wylewamy łyżką ciasta jasnego, następnie łyżką ciasta ciemnego, na przemian, aż do wyczerpania masy.
  6. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy na paski i podajemy na stole. Smacznego!

canva.com

Ciasto Zebra – kilka ciekawych faktów

Ponieważ ciasto zebra jest jednym z najpopularniejszych wypieków w Polsce, warto poznać kilka ciekawych faktów z nim związanych.

  • Pierwszy przepis na ciasto zebra pojawił się w Stanach Zjednoczonych w latach 30. XX wieku, ale popularność zdobyło dopiero w latach 60. wraz z masowym rozpowszechnieniem się wypieków w Polsce.
  • Ciasto zebra ma swoje odpowiedniki w innych krajach – w Niemczech nazywa się Baumkuchen, a we Włoszech ciasto cytrynowe.
  • Nazwa ciasta zebra pochodzi od charakterystycznej, zebrowej struktury, którą uzyskujemy dzięki przemianie jasnego i ciemnego ciasta.
  • Ciasto zebra można modyfikować i dodawać do niego różne smaki – np. cytryny, pomarańczy, czy maku. Można też dodać do niego kremy i posypki.

Ciasto Zebra – kilka porad i wskazówek

Przygotowanie ciasta zebra może niektórym osobom wydawać się trudne. Poniżej przedstawiamy kilka porad, które pomogą Wam w przygotowaniu idealnego wypieku.

  • Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a jajka najlepiej oddzielać zimne.
  • Ciasto powinno być dokładnie mieszane, aby uzyskać równomierne paski.
  • Pieczenie ciasta powinno odbywać się w nagrzanym piekarniku.
  • Formę do pieczenia warto smarować tłuszczem i posypać bułką tartą, aby ciasto nie przylegało do dna.
  • Ciasto po upieczeniu warto zostawić w piekarniku jeszcze przez kilka minut, aby się przestygło i nie opadło.

Piękno i smak w jednym - Ciasto Zebra!

Ciasto zebra to nie tylko pyszny, ale również bardzo efektowny wypiek, który idealnie nadaje się na różne okazje. Dzięki naszemu sprawdzonemu przepisowi oraz poradom i wskazówkom z pewnością uda Wam się przygotować idealne paski. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł