Canva.com

Cielęciny w takim sosie na pewno nie jadłaś. To afrodyzjak na romantyczną kolację

Cielęcina w czekoladzie to potrawa, która intryguje, ujmuje niesamowitym połączeniem smakowym, a przy okazji doskonale się prezentuje. Sprawdzi się idealnie podczas uroczystych obiadów czy też romantycznej kolacji. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.

Składniki na cielęcinę w czekoladzie

  • 500 g mięsa cielęcego
  • 1 czekolada deserowa
  • 2 gruszki
  • 1 pomarańcza
  • 2 oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego

Sposób przygotowania cielęciny w czekoladzie

  1. Zetrzyj czekoladę na tarce. Wsyp wiórki czekoladowe do miski, dodaj oliwę, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą marynatę.
  2. Cielęcinę dokładnie umyj, osusz, odkrój fragmenty tłuszczu i pokrój ją na kawałki średniej wielkości. Mięso wymieszaj w misce z marynatą, przykryj miskę i włóż do lodówki na całą noc.
  3. Na drugi dzień przełóż mięso do garnka. Obierz owoce, pokrój je i dodaj do mięsa. Całość zalej bulionem warzywnym i duś pod przykryciem przez 1,5 godziny.
  4. Tak przygotowana mięso cielęce jest niezwykle miękkie i soczyste, a słodki sos przełamuje jego naturalny smak. Warto serwować z sałatami na zimno.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł