Kotlet po mediolańsku
Canva.com

Kotlet po mediolańsku. Lepszy od tradycyjnego schabowego?

Chociaż Polacy nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów bez pysznego schabowego, ziemniaczków i surówki, to czasem warto postawić na innowacje. Naszą propozycją będzie pyszny, mediolański kotlet z górki cielęcej!
Reklama

Wyjątkowa historia mediolańskiego kotleta

Kotlet po mediolańsku
Canva.com

Kotlet po mediolańsku jest znany przede wszystkim w słonecznej Lombardii. To danie popularne podobnie jak aromatyczne risotto z szafranem oraz ossobuco. Kotlety są bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy, że kupimy górkę cielęcą z kością, zapanierujemy ją w bułce tartej i usmażymy.

Mediolański kotlet sięga historią 1134 roku. Podobny jest do Lombolos cum panitio, czyli panierowanego kotleta - ulubionego smakołyku opata świątyni Sant Ambragio w Mediolanie.

Składniki i przygotowanie

Do przygotowania na obiad kotletów po mediolańskich potrzebujemy:

  • 2 kg górki cielęcej
  • 500 g bułki tartej
  • 6 jajek
  • 450 g masła klarowanego
  • sól
  1. Cielęcinę ubijamy tłuczkiem.
  2. Wyrównujemy grubość górki cielęcej.
  3. Usuwamy tłuszcz i nerwy.
  4. Wsypujemy bułkę tartą do miski
  5. Obtaczamy kotlety w bułce, przytrzymując za kość.
  6. Obtaczamy kotlety w roztrzepanym jajku oraz ponownie w bułce tartej.
  7. Wykładamy masło klarowane na patelnię i umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu kotlety.
  8. Pieczemy je przez 8 minut z każdej strony.
  9. Kotlety mediolańskie doprawiamy sola i sokiem z cytryny.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama