Canva.com
Kotlet po mediolańsku. Lepszy od tradycyjnego schabowego?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Chociaż Polacy nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów bez pysznego schabowego, ziemniaczków i surówki, to czasem warto postawić na innowacje. Naszą propozycją będzie pyszny, mediolański kotlet z górki cielęcej!
Reklama
Wyjątkowa historia mediolańskiego kotleta
Canva.com
Kotlet po mediolańsku jest znany przede wszystkim w słonecznej Lombardii. To danie popularne podobnie jak aromatyczne risotto z szafranem oraz ossobuco. Kotlety są bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy, że kupimy górkę cielęcą z kością, zapanierujemy ją w bułce tartej i usmażymy.
Mediolański kotlet sięga historią 1134 roku. Podobny jest do Lombolos cum panitio, czyli panierowanego kotleta - ulubionego smakołyku opata świątyni Sant Ambragio w Mediolanie.
Składniki i przygotowanie
Do przygotowania na obiad kotletów po mediolańskich potrzebujemy:
- 2 kg górki cielęcej
- 500 g bułki tartej
- 6 jajek
- 450 g masła klarowanego
- sól
Zobacz także
- Cielęcinę ubijamy tłuczkiem.
- Wyrównujemy grubość górki cielęcej.
- Usuwamy tłuszcz i nerwy.
- Wsypujemy bułkę tartą do miski
- Obtaczamy kotlety w bułce, przytrzymując za kość.
- Obtaczamy kotlety w roztrzepanym jajku oraz ponownie w bułce tartej.
- Wykładamy masło klarowane na patelnię i umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu kotlety.
- Pieczemy je przez 8 minut z każdej strony.
- Kotlety mediolańskie doprawiamy sola i sokiem z cytryny.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Cielęciny w takim sosie na pewno nie jadłaś. To afrodyzjak na romantyczną kolację
Cielęcina w czekoladzie to potrawa, która intryguje, ujmuje niesamowitym połączeniem smakowym, a przy okazji doskonale się prezentuje. Sprawdzi się idealnie podczas uroczystych obiadów czy też romantycznej kolacji. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Cielęce kotleciki z grilla w ziołowej marynacie. Pomysł na wytrawny obiad
Weekendowe grillowanie nieodzownie kojarzy nam się z chrupiącą kiełbasą z rusztu, aromatyczną karkówką, skrzydełkami i warzywami. Dziś mamy dla was prosty przepis na delikatne kotleciki cielęce w ziołowej glazurze. To obłęd dla kubków smakowych!
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl