Cielęce kotleciki z grilla w ziołowej marynacie. Pomysł na wytrawny obiad
Do przeczytania w ok. 2 min.
Delikatny smak cielęciny
Cielęcina to delikatne mięso od młodych krów, które wprost doskonale nadaje się do przygotowania lekkich, niskokalorycznych potraw. Dietetycy polecają cielęcinę osobom, które dbają o swoją sylwetkę. Warto wiedzieć, że mięso cieląt jest bardzo delikatne i w pełni pozbawione włókien. Mięso jest bogate w białko, potas, cynk oraz witaminy z grupy B i D.
Delikatny smak i kruchą konsystencję zawdzięczamy temu, że cielaki karmione są paszą o niskiej zawartości żelaza. Najlepsze partie cielęciny to karkówka, górka cielęca, ogon, łopatka, mostek oraz polędwiczka. Ta ostatnia partia jest uważana za najlepszą i idealnie smakuje w formie steków oraz medalionów i kotletów.
Prosty przepis na weekendowego grilla
Kotleciki cielęce z grilla przygotujemy w ziołowej marynacie. Do przyrządzenia wykwintnego dania potrzebujemy poniższych składników:
- 6 polędwiczek z cielęciny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1,5 cytryny
- 2 papryczki chili
- 6 gałązek rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- 10 listków szałwii
- odrobina oregano
- 2 gałązki majeranku
- sól oraz pieprz do smaku
Wszystkie zioła drobno siekamy i mieszamy z oliwą z oliwek oraz sokiem z dojrzałej cytryny. Dodajemy do tej mieszanki chili oraz sól i pieprz. Kotleciki z polędwiczki cielęcej zalewamy marynatą ziołową na 20-30 minut przed grillowaniem. Bardziej intensywny smak uzyskamy, jeśli zamoczymy je na całą noc. Grillowane kotleciki smażymy 15 minut z każdej strony. Mięso możemy podawać w wykwintnej kompozycji z grillowanymi warzywami oraz kaszą bulgur.