Co jeść przy biegunce? Poczujesz się lepiej!
Do przeczytania w ok. 2 min.
W momencie gdy biegunka zacznie lekko słabnąć, warto jednak zmusić się do przygotowania chociażby lekkiego i łatwostrawnego dania. Co jeść przy biegunce? Na pewno nieciężkie smażone potrawy, fast-foody, gotowe i przetworzone przekąski czy też słodycze. Jedzenie musi być lekkie i nieobciążające dla żołądka. Porcje warto zastosować jak najmniejsze i dopiero gdy okaże się, że organizm dobrze je toleruje, w razie możliwości lekko je zwiększyć, jeżeli tylko będzie się mieć na to ochotę i nadal będzie się odczuwać głód.
Lekka dieta w trakcie bieunki, czyli jaka?
Bardzo dobrym wyborem, często zalecanym przez lekarzy i dietetyków, jest zwykły biały ryż, ugotowany po prostu na wodzie, a nawet i przegotowany, bo w takiej postaci ma on najmniej błonnika i jest najlżejszy dla jelit, żołądka oraz pozostałych części układu pokarmowego. Jeżeli nie lubi się ryżu, wystarczy zastąpić go kaszą manną i tak samo ugotować ją na wodzie, ewentualnie z dodatkiem szczypty soli. Ponadto dieta przy biegunce polubi się z ugotowaną na miękko albo wręcz rozgotowaną marchewką, a także dojrzałym i rozgniecionym na papkę bananem albo podpieczonym jabłkiem, koniecznie obranym ze skórki. Oczywiście nie należy zarzucać swojego żołądka wszystkimi podanymi propozycjami na raz, a po prostu wybrać z nich jedną rzecz i spróbować ją zjeść, ewentualnie połączyć ze sobą dwa składniki, by potrawa była nieco smaczniejsza, przygotowując ryż z dodatkiem marchewki albo kaszę manną z jabłkiem.
Nawet taki niewielki i mało kaloryczny posiłek zdoła wzmocnić organizm i pomoże mu szybciej wrócić do pełni sił. Ogólna zasada jest taka, że dieta w biegunce ma być lekkostrawna i prosta. Dopiero gdy problem ustąpi całkowicie, można będzie stopniowo wracać do normalnego jedzenia, ale to także powinno trochę potrwać, by biegunka nie wróciła.