Co zrobić z mięsa mielonego na obiad? Te kotlety podbiły serca studentów!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Kotlety mielone nadziane żółtym serem - prosty przepis
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: około 1 kg niezbyt chudej łopatki wieprzowej, 300 g sera żółtego w kawałku, 3 szalotki, 2 czerstwe kajzerki, 2 duże jajka, 205 ml mleka 3,2%, mielone nasiona kolendry, sól, mielony pieprz czarny, bułka tarta, smalec, koperek.
Jak zrobić pyszne kotlety z mięsa mielonego?
Przygotowanie – kajzerki pokruszmy, zalejmy mlekiem. Po 10 minutach odciśnijmy. Ser pokrójmy na 12 płaskich słupków. Znów szalotki posiekajmy jak najdrobniej. Przesmażmy je na łyżce smalcu. Skropmy wodą, przykryjmy i duśmy 10 minut ze szczyptą kolendry, soli i pieprzu. Mięso zmielmy, połączmy z szalotkami, jajkami, kajzerkami.
Wlejmy też około 85 ml zimnej wody. Całość doprawmy kolendrą, solą i mielonym pieprzem czarnym. Następnie masę mięsną wyrabiajmy co najmniej 5 minut. Powinna stać się zwarta i lekko szklista. Odstawmy ją na kwadrans czasu. Po tym czasie uformujmy kotlety, oblepiając słupki sera masą mięsną. Panierujmy je w bułce tartej i usmażmy na smalcu. Koperek opłuczmy, osuszmy i posiekajmy. Posypmy nim kotlety.