Canva.com

Czy witaminy C rzeczywiście najwięcej jest w cytrynach? Otóż nie!

Czy witaminy C rzeczywiście najwięcej jest w cytrynach? Czy w przypadku zmagania się z niedoborami tej substancji należy dodawać do diety przede wszystkim różne owoce cytrusowe, czy może jednak coś innego, czego nie kojarzy się powszechnie właśnie z tą substancją? Prawda jest taka, że choć cytryny zawierają pewne ilości witaminy C, te ilości wcale nie są aż tak duże, jak to sugerują kolorowe czasopisma, a także co niektórzy dietetycy.

Jednym z produktów bogatszych w witaminę C jest na pewno papryka.

Paprykę warto jeść w różnych kolorach, dlatego tutaj lepiej się nie ograniczać, a od czasu do czasu sięgnąć po jej wersję zieloną, innym razem po czerwoną, a jeszcze kolejnym po żółtą. Papryka w każdym kolorze będzie stanowić dobre źródło witaminy C, a ponadto jest ona bardzo wdzięcznym produktem, dla którego każdy znajdzie jakieś fajne zastosowanie. Można ją jeść zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo. Świetnie sprawdź się w zapiekankach, gulaszach i najróżniejszych zupach.

Cytryny, a może porzeczka?

Najlepszymi owocowymi źródłami witaminy C nie są natomiast ani cytryny, ani nawet pomarańcze bądź grejpfruty, a bardziej czarna porzeczka oraz ogólnie rzecz biorąc różne drobne owoce jagodowe. Warto je jeść także z uwagi na występujące w nich przeciwutleniacze. Czarna porzeczka jest ich prawdziwą naturalną kopalnią, a to pozwala jej wzmacniać organizm i chronić go przed różnymi chorobami, zapobiegać rozwijaniu się przeziębienia oraz pomagać w odbudowywaniu komórek. Owoce czarnej porzeczki same w sobie są dość kwaśne, ale to sprawia, że doskonale sprawdzają się w różnych przetworach, czyli dżemach, konfiturach, syropach oraz sokach.

Tak naprawdę wiele owoców i warzyw to dobre źródła witaminy C, bo do powyższych produktów można dopisać jeszcze m.i. natkę pietruszki, brokuły, pomidory oraz... kiszoną kapustę. Nawet w ziemniakach znajduje się konkretna ilość pożądanego składnika. Wniosek jest taki, że jeśli dieta jest zróżnicowana i bogata w warzywa i owoce, najprawdopodobniej będzie ona w pełni zaspokajać podstawowe zapotrzebowanie na witaminę C.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł