Czy znasz te 3 nietypowe dodatki do kawy? Odważysz się je wypróbować?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Z czy można połączyć kawę?
Ludzka wyobraźnia jest nieograniczona i w kawiarniach można znaleźć kawy z przeróżnymi, niesamowitymi dodatkami, syropami... Co jednak można dodać do kawy w domu?
Otóż okazuje się, że ludzie piją:
- kawę z miodem
- kawę z masłem i olejem kokosowym
- kawę z cytryną
Kawa z miodem — zupełnie inny wymiar słodyczy
O ile kawa z cukrem jest bardzo popularna, o tyle łączenie jej z miodem nie jest aż tak rozpowszechnione. A szkoda, miód nie tylko pełni funkcje słodzące, ale też podkreśla walory smakowe całego napoju i dodaje mu intrygujących nut.
Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, miód zachowuje je tylko w temperaturze do 40 stopni Celsjusza, dlatego albo można dodać go do lekko ostudzonej kawy, albo liczyć się z ich utratą.
Ile miodu można dodać? Łyżeczka na filiżankę zupełnie wystarczy. Taką kawę można pić zarówno z mlekiem, jak i bez.
Kawa z masłem — bulletproof coffe
Niektórzy uważają, że dzięki tej kawie można schudnąć, zwłaszcza jeśli pije się ją zamiast śniadania. O ile taka kawa jest niewątpliwie zdrowa, to picie jej w ten sposób, już niekoniecznie.
Ma ona jednak wyjątkowo ciekawy smak i warto ją spróbować.
Jak ją przygotować? Do zaparzonej już filiżanki kawy, należy dodać 2 łyżeczki masła oraz 2 łyżeczki oleju kokosowego, następnie powinno się wszystko zblendować.
Kawa z cytryną
Mówi się, że pomaga schudnąć, oraz na ból głowy i kaca. Nie zostało to jednak w żaden sposób udowodnione. Smakuje za to zaskakująco — jest pyszna i orzeźwiająca. Oczywiście przy takiej formie serwowania kawy, nie można dodawać mleka, bo wszystko się zwarzy. Spokojnie można dosypać cukru, zwłaszcza jeśli planuje się pić ten napój dla smaku, a nie wątpliwych właściwości odchudzających.
Na filiżankę kawy wystarczy 1 łyżeczka soku z cytryny.