Zdjęcie ilustracyjne Canva

Czym jest guma guar? Nieznany specyfik pomoże wyleczyć cukrzycę?

Guma guar to naturalny ekstrat pochodzący z indyjskiej rośliny Cyamopsis tetragonolobus. Chociaż powszechnie się o tym nie mówi, guma guar ma wiele zdrowotnych właściwości. Guma wspomaga odchudzanie i hamuje apetyt, zmniejsza stan zapalny i opóźnia rozwój stwardnienia rozsianego. Jakie jeszcze inne właściwości ma magiczna guma?

Jakie właściwości ma guma guar?

Guma guar (E412) to biały proszek, który służy do stabilizacji, emulgowania i zagęszczania produktów spożywczych i przemysłowych. Guma w bardzo dobry sposób wchłaniania wodę i błyskawicznie zwiększa swoją lepkość.

Chociaż guma guar występuje w postaci bezwonnego, biało-żółtego proszku, o lekko mdłym smaku, okazuje się, że ma wiele istotnych właściwości zdrowotnych i leczniczych.

Zdjęcie ilustracyjne Canva

Właściwości lecznicze gumy guar

Guma guar zaliczana jest do błonnika pokarmowego i stosowana jako bezpieczny i niegroźny konserwator żywności.

Właściwości gumy guar:

  • reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom,
  • hamuje apetyt i zmniejsza uczucie głodu, dlatego może być cennym składnikiem diety osób, które się odchudzają,
  • obniża poziom cukru, więc może być stosowana przez osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi,
  • znacząco ogranicza objawy stwardnienia rozsianego,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia zespół jelita nadwrażliwego i przyczynia się do wzrostu w jelitach korzystnych bakterii,
  • jest stosowana w leczeniu zaparć oraz stabilizowania pH układu pokarmowego,
  • wykazuje działanie antynowotworowe i antyoksydacyjne.

Gumę guar można zakupić w sklepie ze zdrową żywnością. Specyfik w standardowej diecie przeciętnego człowieka pojawia się dosyć często, ale za sprawą niewielkich ilości przedawkowanie jest mało prawdopodobne.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł