Zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Czym słodzić napoje? Poznaj 5 zamienników szkodliwego cukru

Przejdź do galerii zdjęć
Nie bez przyczyny mówi się, że cukier to cichy zabójca. Od dawna bowiem jest wiadomo, że cukier jest bardzo szkodliwy, a jego nadmiar w diecie prowadzi do wielu groźnych chorób. O "przedawkowanie cukru" jest bardzo łatwo, z uwagi na fakt, że znajdziemy go w wielu produktach, które codziennie zjadamy np. sosy czy płatki śniadaniowe. Warto więc zrezygnować z dosładzania kawy czy herbaty cukrem i zastąpić go zdrowymi zamiennikami.

Dlaczego cukier jest szkodliwy?

Spożywanie zbyt dużej ilości cukru w negatywny sposób wpływa na stan naszego zdrowia. Przeprowadzone badania naukowe wykazały, że cukier zwiększa ryzyko chorób serca, skutkując otyłością, stanami zapalnym, wysokim poziomem trójglicerydów, podwyższonym poziomem cukru we krwi oraz nadciśnieniem. Chociaż przyjmuje się, że bezpieczna dawka cukru, którą można spożywać w ciągu dnia, wynosi 6 łyżeczek cukru, okazuje się, że znacznie przekraczamy tę dawkę, z uwagi na fakt, że sztucznie dosładzane są niemal wszystkie produkty, które każdego dnia jemy.

Spożywanie cukru skutkuje też otyłością brzuszną, insulinoopornością, niedoczynnością tarczycy, zaburzeniami odporności, zaburzeniami działania mózgu, co prowadzi natomiast do choroby Alzheimera i Parkinsona.

Niemiecki biolog Otto Heinrich Warburg w swoich innowacyjnych badaniach udowodnił ponadto związek z ilością spożywanego cukru a rozwojem nowotworów. Okazuje się bowiem, że komórki rakowe żywią się przede wszystkim glukozą. Im więcej jest cukru w diecie, tym komórki rakowe szybciej rosną.

Zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Zdrowe zamienniki cukru

Najlepszym sposobem na to, aby ograniczy ilość cukru w diecie, jest znalezienie zdrowych zamienników, które z pewnością poprawią smak kawy i herbaty, a nie będą aż tak szkodliwe, jak zwykły cukier.

  1. ksylitol — nie dość, że smakuje jak cukier, to jeszcze tak samo wygląda. Zawiera znacznie mniej kalorii niż zwykły cukier oraz nie jest szkodliwy,
  2. stewia — naturalny zamiennik cukry, pozyskiwany z rośliny pochodzącej z terenów Ameryki Południowej. Stewię powinny szczególnie stosować osoby chore na cukrzycę, bo nie podnosi ona poziomu cukru we krwi oraz nie ma żadnych kalorii,
  3. erytrytol — jest pozyskiwany z kukurydzy. Erytrytol jest minimalnie mniej słodki od cukru, ale też 20-krotnie mniej kaloryczny. Podobnie jak stewia nie podnosi cukru we krwi, więc będzie dobrym rozwiązaniem dla cukrzyków,
  4. maltitol — naturalny zamiennik cukru występujący w roślinach. Nie zawiera żadnych nienaturalnych dodatków, ale ma bardzo podobne właściwości jak biały cukier,
  5. cukier trzcinowy — jest zdrowszy od białego, bo zawiera w swoim składzie: wapń, magnez, żelazo i potas oraz mniejszą ilość kalorii.
Zobacz galerię zdjęć: czym zastąpić cukier
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł