Mięciutki karczek, który rozpływa się w ustach. Mama do duszenia mięsa zawsze dodaje jeden zaskakujący składnik
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na karczek duszony w herbacie
500 g karczku wieprzowego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 słodkie jabłka
3 torebki czarnej herbaty
250 ml czerwonego wytrawnego wina
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować mięciutki karczek duszony w herbacie?
Czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy go z solą. Pastą czosnkową nacieramy karczek (w całości). Mięso oprószamy świeżo mielonym pieprzem słodką papryką i na godzinę wstawiamy do lodówki.
Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy go z planika, wkładamy torebki herbaty i parzymy je ok. 10 minut. Torebki wyrzucamy, a herbaciany bulion na chwilę odstawiamy.
W rondlu, w którym będziemy dusić mięso, rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz kładziemy zamarynowane mięso i obsmażamy je z każdej strony na złoty kolor.
Karczek na moment przekładamy na talerz, a do rondla wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Chwilę smażymy, aby cebula stała się szklista i zebrała wszystkie smaki z dna rondla.
Teraz do rondla ponownie wkładamy obsmażony karczek i wlewamy bulion herbaciany. Mięso dusimy na bardzo małym ogniu przez 1,5 godziny.
Po tym czasie jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Wrzucamy je do uduszonego mięsa. Dolewamy także wino. Wszystko dusimy jeszcze 10 minut, bez przykrycia.
Uduszone mięso wyjmujemy z rondla i odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.
Przed podaniem karczek kroimy w plastry i podajemy z winnym sosem z duszenia.