Wołowina po burgundzku duszona w czerwonym winie
Canva.com

Klasyka kuchni francuskiej dla początkujących. Wspaniałe danie na obiad lub ciepłą kolację

Kuchnia francuska oferuje wiele wspaniałych dań — od tych bardzo wyszukanych, po proste potrawy z sezonowych warzyw i owoców z dodatkiem lokalnych produktów. Jednym z dań, które swój wyjątkowy smak zawdzięcza prostym składnikom najwyższej jakości, jest wołowina po burgundzku. To klasyczne danie jest bardzo proste w przygotowaniu, zatem nawet początkujący kucharz poradzi sobie z boeuf bourguignon.
Reklama

Składniki na wołowinę po burgundzku, czyli boeuf bourguignon — klasykę kuchni francuskiej

  • 600 g wołowiny na gulasz

  • 1 duża cebula 

  • 100 g świeżych leśnych grzybów lub pieczarek  

  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina (najlepiej z Burgundii)

  • 250 ml bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła 

  • 1 łyżeczka mąki 

  • ½ łyżeczki tymianku

  • sól i pieprz do smaku

Wołowina po burgundzku. Przygotowanie wołowiny duszonej w winie krok po kroku

  1. Mięso wołowe kroimy w dość dużą kostkę i oprószamy je mąką.

  2. Cebulę siekamy w kostkę. 

  3. W garnku, który nadaje się do zapiekania lub na patelni rozgrzewamy masło z olejem i wrzucamy kawałki wołowiny. Obsmażamy mięso na złoty kolor.

  4. Podsmażone mięso na chwilę przekładamy do miski, a na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy chwilę, aby się zeszkliła. 

  5. Jeżeli używamy garnka do zapiekania, do podsmażonej cebuli dodajemy mięso. Jeżeli nie mamy takiego garnka, wszystko przekładamy do większego naczynia żaroodpornego. Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. 

  6. Do mięsa wlewamy wino oraz bulion i garnek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Wołowinę dusimy przez 2,5 godziny pod przykryciem.

  7. Świeże grzyby lub pieczarki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do mięsa duszącego się w winie. Na kolejne 30 minut garnek wstawiamy do piekarnika. Gotowe!

Wołowina po burgundzku podana z ziemniakami i brokułem
Canva.com

Wołowinę po burgundzku podajemy z prostymi dodatkami — świeżym pieczywem, gotowanymi ziemniakami lub kaszą jęczmienną. To aromatyczne danie, o głębokim wytrawnym smaku, sprawdzi się jako gwiazda niedzielnego obiadu i ciepłej kolacji. Smacznego! Kuchnia francuska nie musi być skomplikowana!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama