Klasyka kuchni francuskiej dla początkujących. Wspaniałe danie na obiad lub ciepłą kolację
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na wołowinę po burgundzku, czyli boeuf bourguignon — klasykę kuchni francuskiej
600 g wołowiny na gulasz
1 duża cebula
100 g świeżych leśnych grzybów lub pieczarek
250 ml czerwonego wytrawnego wina (najlepiej z Burgundii)
250 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
½ łyżeczki tymianku
sól i pieprz do smaku
Wołowina po burgundzku. Przygotowanie wołowiny duszonej w winie krok po kroku
Mięso wołowe kroimy w dość dużą kostkę i oprószamy je mąką.
Cebulę siekamy w kostkę.
W garnku, który nadaje się do zapiekania lub na patelni rozgrzewamy masło z olejem i wrzucamy kawałki wołowiny. Obsmażamy mięso na złoty kolor.
Podsmażone mięso na chwilę przekładamy do miski, a na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy chwilę, aby się zeszkliła.
Jeżeli używamy garnka do zapiekania, do podsmażonej cebuli dodajemy mięso. Jeżeli nie mamy takiego garnka, wszystko przekładamy do większego naczynia żaroodpornego. Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem.
Do mięsa wlewamy wino oraz bulion i garnek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Wołowinę dusimy przez 2,5 godziny pod przykryciem.
Świeże grzyby lub pieczarki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do mięsa duszącego się w winie. Na kolejne 30 minut garnek wstawiamy do piekarnika. Gotowe!
Wołowinę po burgundzku podajemy z prostymi dodatkami — świeżym pieczywem, gotowanymi ziemniakami lub kaszą jęczmienną. To aromatyczne danie, o głębokim wytrawnym smaku, sprawdzi się jako gwiazda niedzielnego obiadu i ciepłej kolacji. Smacznego! Kuchnia francuska nie musi być skomplikowana!