Wyjątkowa karkówka z grilla - musisz spróbować!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mięso idealne
Najważniejsze, to kupić odpowiedni kawałek mięsa. Nie powinno ono być ani zbyt chude, ani za bardzo tłuste. Podczas grillowania trzeba też pilnować dwóch spraw, żeby karkówka została dopieczona, a jednocześnie nie można jej spalić.
Marynata — co powinno się w niej znaleźć?
To marynaty koniecznie trzeba dodać coś, co sprawi, że mięso skruszeje. Przede wszystkim koniecznie musi być w niej sól (można też wykorzystać sos sojowy, który jest słony sam w sobie).
Dobrze sprawdzi się ocet lub kwasek cytrynowy.
Innym rozwiązaniem jest... piwo!
Koniecznie trzeba też dodać zioła i przyprawy.
Składniki potrzebne do przygotowania karkówki z grilla
Poniżej znajduje się lista składników na marynatę do 1 kg karkówki. Koniecznie trzeba przygotować ją wcześniej. Zamarynowane mięso powinno spędzić w lodówce kilka, kilkanaście godzin. Najlepiej schować je tam wieczorem, poprzedzającym dzień grillowania.
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
Jak dokładnie, krok po kroku przyrządzić karkówkę z grilla?
Mięso trzeba umyć, osuszyć i pokroić na plastry grubości 1 centymetra. Każdy plaster lekko robić dłonią (nie tłuczkiem). Ząbki czosnku przepuścić przez praskę, a następnie połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty.
Dokładnie obtoczyć w niej karkówkę i schować ją do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Mięso należy później grillować z obu stron, aż będzie wyglądać na porządnie przypieczone.
Z czym podawać karkówkę z grilla?
Idealna będzie z sałatką ziemniaczaną lub grecką. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z pieczywem lub świeżymi, czy też grillowanymi warzywami.