Karkówka z grilla na desce, udekorowana natką pietruszki.
Canva

Wyjątkowa karkówka z grilla - musisz spróbować!

Jakie danie z grilla będzie najsmaczniejsze? To jasne, że karkówka! To wyjątkowe mięso — przyrządzone w odpowiedni sposób smakuje genialnie. Czy wiesz, jak przygotować najlepszą karkówkę z grilla? Po pierwsze, musisz kupić odpowiedni rodzaj karkówki. Po drugie, niezbędna będzie wyjątkowa marynata. Jak ją przygotować?
Reklama

Mięso idealne

Najważniejsze, to kupić odpowiedni kawałek mięsa. Nie powinno ono być ani zbyt chude, ani za bardzo tłuste. Podczas grillowania trzeba też pilnować dwóch spraw, żeby karkówka została dopieczona, a jednocześnie nie można jej spalić.

Kawałek karkówki z grilla na widelcu.
Canva

Marynata — co powinno się w niej znaleźć?

To marynaty koniecznie trzeba dodać coś, co sprawi, że mięso skruszeje. Przede wszystkim koniecznie musi być w niej sól (można też wykorzystać sos sojowy, który jest słony sam w sobie).

Dobrze sprawdzi się ocet lub kwasek cytrynowy.

Reklama

Innym rozwiązaniem jest... piwo!

Koniecznie trzeba też dodać zioła i przyprawy.

Składniki potrzebne do przygotowania karkówki z grilla

Poniżej znajduje się lista składników na marynatę do 1 kg karkówki. Koniecznie trzeba przygotować ją wcześniej. Zamarynowane mięso powinno spędzić w lodówce kilka, kilkanaście godzin. Najlepiej schować je tam wieczorem, poprzedzającym dzień grillowania.

  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
Surowa karkówka w marynacie na grillu.
Canva

Jak dokładnie, krok po kroku przyrządzić karkówkę z grilla?

Mięso trzeba umyć, osuszyć i pokroić na plastry grubości 1 centymetra. Każdy plaster lekko robić dłonią (nie tłuczkiem). Ząbki czosnku przepuścić przez praskę, a następnie połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty.

Dokładnie obtoczyć w niej karkówkę i schować ją do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Mięso należy później grillować z obu stron, aż będzie wyglądać na porządnie przypieczone.

Z czym podawać karkówkę z grilla?

Idealna będzie z sałatką ziemniaczaną lub grecką. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z pieczywem lub świeżymi, czy też grillowanymi warzywami.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama