Canva.com

Delikatny serniczek z budyniem. Prosty przepis od ulubionej cioci

Puszysty sernik z dodatkiem ulubionego budyniu to moje ulubione ciasto na niedzielny deser. Moja Ciocia Iza zawsze robiła go w wersji z czekoladową pianką i zachwycał wszystkich gości oraz sąsiadów w trakcie niedzielnych spotkań.

Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:

na ciasto:

  • 205 g mąki tortowej,
  • 50 g ksylitolu,
  • 1 jajko,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

na budyń:

  • 905 ml mleka,
  • 1 żółtko,
  • 5 czubatych łyżek ksylitolu,
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego (bez cukru),
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 100 g gorzkiej czekolady;

na masę serową:

  • 900 g twarogu na sernik,
  • 150 g ksylitolu,
  • 5 łyżek oleju,
  • 3 jajka,
  • 1,5 łyżeczki pasty waniliowej;

ponadto:

  • 120 g śmietany 30%,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • płatki migdałów.

Jak zrobić pyszny sernik z budyniem krok po kroku?

Canva.com

Przygotowanie - przygotujmy ciasto: składniki podane na ciasto zagniatamy. Dno formy (o boku 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Pieczemy 12-13 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Studzimy. Z mleka, żółtka, ksylitolu, mąki i proszku budyniowego gotujemy budyń. Dodajemy pokruszoną czekoladę, wykładamy na spód i studzimy.

Przygotujmy masę serową: jajka ubijamy z ksylitolem, dodajemy pastę waniliową i olej, chwilę miksujemy i dodajemy twaróg. Miksujemy na gładką masę. Wykładamy na budyń. Pieczemy 56-61 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie kilka godzin w lodówce. Następnie czekoladę roztapiamy w śmietance, polewamy sernik. Posypujemy migdałami.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł