Dlaczego insulinooporność jest groźna? Poznaj najważniejsze fakty
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przyczyny i objawy insulinooporności
Insulinooporność to stan organizmu, w którym wykazuje on obniżoną wrażliwość na działanie hormonu i pomimo jej prawidłowego stężenia we krwi nadal ją produkuje.
Główną przyczyną insulinooporności są geny i nieodpowiednia dieta. Jeśli nasi rodzice, lub nawet jedno z rodziców cierpi na cukrzycę typu 2, szanse na to, że my będziemy borykać się z insulinoopornością, są wysokie. Drugim czynnikiem jest nadmiar cukru w diecie. Spożywanie przetworzonej żywności, dużej ilości słodyczy i gazowanych napojów sprawia, że nasz organizm jest cały czas bombardowany dużą ilością cukru i żeby obniżyć jego poziom we krwi, produkuje insulinę.
Nadmierna produkcja insuliny przez trzustkę, powoduje jej znaczące osłabienie. Prowadzi to do odkładania się tkanki tłuszczowej, co skutkuje najpierw nadwagą, a następnie otyłością.
Trudno wskazać charakterystyczne objawy insulinooporności, bo każdy organizm na to zaburzenie reaguje inaczej. Wśród najczęściej zgłaszanych objawów wymienia się: ciągłe zmęczenie, senność, obniżenie nastroju, brak energii, wzrost masy ciała i tkanki tłuszczowej (szczególnie na brzuchu), napady tzw. wilczego głodu i problemy skórne (np. rogowacenie ciemne skóry).
Aby zdiagnozować insulinooporność, należy wykonać test obciążenia glukozą i insuliną. To badanie pokaże, w jaki sposób nasz organizm reaguje na wysokie dawki cukru we krwi.
Jaką dietę stosować?
Leczenie insulinooporności wymaga natychmiastowej zmiany stylu życia. Należy wdrożyć zbilansowaną dietę, aby nie stymulować produkcji insuliny. Powinno się przede wszystkim ograniczyć spożycie cukrów prostych oraz syropu glukozowo-fruktozowego. Unikać trzeba wyrobów cukierniczych o wysokiej zawartości cukru i niskiej zawartości błonnika takich jak: białe pieczywo, ciastka, ciasteczka, słodkie drożdżówki czy rogaliki.
Zrezygnować należy z wysoko przetworzonej żywności, która jest sztucznie dosładzana.
Jeść warto produkty o niskim indeksie glikemicznym, dużą ilość surowych warzyw oraz produkty bogate w kwasy Omega 3 takie jak tłuste ryby morskie, orzechy, nasiona, pestki, olej rzepakowy i lniany.