Canva.com

Dodaj ten jeden składnik do kiszonych rzodkiewek. Będą ostrokwaśne i idealne do mięs!

Kiszone rzodkiewki to jeden z pomysłów na polski superfood, czyli kiszonki w najlepszym wydaniu. Są pyszne, aromatyczne i chrupiące. Jeden składnik, który dodaje się także do musztardy może sprawić, że nasze kiszone rzodkiewki będą ostrokwaśne i doskonale sprawdzą się, np. jako dodatek do burgerów.

Składniki na kiszone rzodkiewki

Canva.com

Kiszonki są bardzo zdrowe, a dodatkowo mają pyszny smak, który możemy łączyć na wiele różnych sposobów. Kiszone rzodkiewki możemy chrupać samodzielnie albo użyć jako dodatek, np. do burgerów lub do kanapek. Nasz przepis na ostrokwaśną rzodkiewkę z pewnością podbije wasze kubki smakowe. Idealnie nadają się do wiosennych sałatek, a mięsnym kanapkom dodadzą charakteru i wyrazistego smaku.

Sekretnym składnikiem tej kiszonki będzie gorczyca, którą najczęściej kojarzymy z musztardą. Gorczyca doda wyrazistego i ostrego smaku naszym rzodkiewkom i dzięki niej będą jeszcze bardziej chrupiące.

Do przygotowania kiszonki z rzodkiewek potrzebujemy:

  • 1 kg rzodkiewki
  • 1 kawałek chrzanu
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżeczki gorczycy mielonej
  • 5 liści laurowych
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 2.5 l wody
  • 2.5 łyżeczki soli morskiej

Jak zrobić kiszonkę z rzodkiewki?

Canva.com
  1. Rzodkiewki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie pozbywamy się zielonych łodyg rzodkiewek oraz liści.
  3. Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha.
  4. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól. Całość zagotowujemy i pozostawiamy do wystudzenia.
  5. Do wyparzonych słoików wykładamy korzeń chrzanu, koper, czosnek, gorczycę, liście laurowe i ziele angielskie.
  6. Rzodkiewki przekrawamy pół i układamy w słoikach. Zalewamy całość zimną zalewą z wody i soli.
  7. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy do kiszenia na 7 dni w temperaturze pokojowej.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł