Canva.com

Dodajesz tę przyprawę do herbaty? Jej właściwości znali już mieszkańcy starożytnego Egiptu

Kardamon to ciekawa przyprawa, którą cenią i miłośnicy dobrej kuchni, i zwolennicy naturalnych metod leczenia. Co warto wiedzieć na temat kardamonu i jego prozdrowotnych właściwości?

W jaki sposób ta niepozorna przyprawa może wpływać na ogólny stan naszego zdrowia?

Canva.com

Kardamon to jeden z ciekawszych dodatków do naszej diety, które na europejskie stoły trafił z Dalekiego Wschodu. Jego prozdrowotne właściwości zostały dostrzeżone stosunkowo wcześnie, a z mocy kardamonu z powodzeniem korzystali już mieszkańcy starożytnego Egiptu. Obecnie kardamon ceniony jest jako naturalny lek na wiele przypadłości. Wiadomo, że kardamon ma doskonały wpływ na drogi oddechowe, może się też świetnie sprawdzić w walce z problemami pokarmowymi. Zgaga, niestrawność, wzdęcia – w każdym z tych przypadków korzenna przyprawa z Dalekiego Wschodu stanie się cennym sojusznikiem. Warto też pamiętać o przeciwzapalnych i przeciwwirusowych właściwościach kardamonu, który może być z powodzeniem wykorzystywany jako naturalny lek na przeziębienie.

A jak wykorzystać kardamon w kuchni?

Przyprawa ta ma wiele różnych zastosowań, przy czym najmocniej cenią ją amatorzy orientalnych potraw, np. curry czy pilaw. Przyprawa ta świetnie poprawia smak ryb i mięs, choć wielką popularnością cieszą się też przepisy na słodkie ciasteczka i desery z kardamonem. Jest to jednocześnie jeden z ważniejszych składników kawy po turecku, która i w Polsce ma wielu zwolenników. To uniwersalna przyprawa, która każdemu z nas może przynieść do gustu. A im prędzej nauczymy się z niej korzystać, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł