Szwedzka szarlotka Fyriskaka posypana cukrem pudrem
Canva.com

Ta szwedzka szarlotka pachnie wyjątkowo. Ciotka Astrid zawsze dodaje tę przyprawę do ciasta z jabłkami

Prawie każdy kraj ma swoje wyjątkowe ciasto z jabłkami. W Szwecji niezwykle popularna jest szarlotka Fyriskaka. To przepyszne ciasto swój oryginalny smak zawdzięcza dodatkowi jednej, pachnącej przyprawy. Polecamy przepis na wyborną szarlotkę prosto ze Szwecji.
Reklama

Składniki na szwedzką szarlotkę Fyriskaka

  • 3 jabłka

  • 125 g masła o temperaturze pokojowej

  • ¾ szklanki cukru pudru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki śmietany

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Jak przygotować szwedzką szarlotkę z kardamonem?

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Wrzucamy je do miski i mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i cynamonem.

  2. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem

  3. Do puszystej masy dodajemy po jednym całym jajku — nie przerywając ucierania. 

  4. Do masła z jajkami dodajemy śmietanę i mieszamy.

  5. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kardamonem. Stopniowo łączymy z ubitym masłem z jajkami.

  6. Okrągłą tortownicę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.

  7. Do formy wlewamy ciasto i wtłaczamy w nie przygotowane plasterki jabłek.

  8. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 40 minut.

  9. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.   

Kardamon, cynamon i jabłka - połączenie idealne!
Canva.com

Szarlotka pachnąca kardamonem

Szarlotka Fyriskaka cudownie smakuje na ciepło, podana z sosem waniliowym lub lodami. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi kardamonu. Dlatego nie warto rezygnować z tej przyprawy. Kardamon, cynamon i jabłka to połączenie idealne!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama