Ta szwedzka szarlotka pachnie wyjątkowo. Ciotka Astrid zawsze dodaje tę przyprawę do ciasta z jabłkami
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na szwedzką szarlotkę Fyriskaka
3 jabłka
125 g masła o temperaturze pokojowej
¾ szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
Jak przygotować szwedzką szarlotkę z kardamonem?
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Wrzucamy je do miski i mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i cynamonem.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem.
Do puszystej masy dodajemy po jednym całym jajku — nie przerywając ucierania.
Do masła z jajkami dodajemy śmietanę i mieszamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kardamonem. Stopniowo łączymy z ubitym masłem z jajkami.
Okrągłą tortownicę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia.
Do formy wlewamy ciasto i wtłaczamy w nie przygotowane plasterki jabłek.
Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 40 minut.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka pachnąca kardamonem
Szarlotka Fyriskaka cudownie smakuje na ciepło, podana z sosem waniliowym lub lodami. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi kardamonu. Dlatego nie warto rezygnować z tej przyprawy. Kardamon, cynamon i jabłka to połączenie idealne!