Najlepszy gulasz.
Canva

Kultowe żołądki drobiowe w sosie pomidorowym. To jedno z ulubionych dań naszych dziadków

Jedliście kiedyś żołądki? To danie jest po prostu kultowe. Mamy dla was przepis na żołądki w sosie pomidorowym, które są aromatyczne i zniewalają smakiem.
Reklama

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 1200-1300 g żołądków drobiowych,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • 200 g czerwonej papryki,
  • 100-125 g pieczarek,
  • 100 g marchewki,
  • 410 ml przecieru pomidorowego,
  • 255 ml bulionu drobiowego,
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki natki pietruszki,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny.

Jak zrobić pyszny gulasz?

Przygotowanie – na początek czerwone papryki pokrójmy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Znów cebule i czosnek posiekajmy, przesmażmy na maśle. Dodajmy wcześniej startą marchewkę, paprykę i pieczarki, podlejmy bulionem drobiowym, zagotujmy.

Reklama

W międzyczasie żołądki drobiowe oczyśćmy, przekrójmy na pół, zalejmy wrzątkiem. Następnie dodajmy liście laurowe i ziele angielskie i całość gotujmy około 58-63 minut. Wlejmy przecier pomidorowy, dodajmy mielone papryki (ostra i słodka), curry i warzywa z bulionem. Całość duśmy około 19-22 minut. Doprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym. Na koniec gulasz posypmy jeszcze natką pietruszki i podawajmy, na przykład z ryżem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama