Domowe frytki? Niebo w gębie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Domowe frytki — na różne sposoby
Tak naprawdę takie frytki można przygotować na różne sposoby. W zależności od preferencji można dodawać ulubione przyprawy lub po prostu sól.
Warto też zastanowić się, czy frytki usmażyć, czy może po prostu upiec w piekarniku. W jednej i drugiej formie są przepyszne!
Domowe frytki — składniki
Podczas kupowania ziemniaków warto zwrócić uwagę na to, żeby były dobre do robienia frytek, a nie na przykład do gotowania. Paprykę słodką można zastąpić papryką w proszku lub suszonym czosnkiem.
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- papryka słodka w proszku
- 2 litry wody
- 2 łyżki cukru
Domowe frytki — przepis
Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w grubsze lub cieńsze słupki. Następnie trzeba wrzucić je do wody z rozpuszczonym cukrem i odstawić na jakiś czas do lodówki. Później surowe frytki trzeba wyjąć z wody, przepłukać i wysuszyć.
Kolejny krok to wysmarowanie ziemniaków olejem połączonym ze słodką papryką. Tak przygotowane frytki powinno położyć się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik trzeba nagrzać do 220 stopni Celsjusza i włączyć termoobieg. Ziemniaki powinno się piec tak długo, aż zarumieni się ich skórka.
Z czym podawać frytki?
Frytki można z powodzeniem jeść jako samodzielne danie lub traktować je jako dodatek do obiadu czy kolacji. Jeśli lodówka świeci pustkami, można po prostu usmażyć do frytek jajko sadzone.
Gotowe upieczone lub usmażone ziemniaki warto podać z sosem czosnkowym albo domowym keczupem.
Gorące frytki można posypać tartym serem.
Z czego jeszcze można zrobić frytki?
Tak naprawdę poza zwykłymi ziemniakami można użyć batatów. Świetnie sprawdzają się też warzywa typu marchewka, seler czy pietruszka. Ciekawie smakują frytki i z buraków.