Chałwa sezamowa
Canva.com

Domowa chałwa sezamowa - przysmak inspirowany smakami Turcji

Chałwa to bliskowschodni deser z sezamu, cukru i miodu. Zwykle jest spożywany jako słodka przekąska lub deser. Czy to zdrowy deser z Turcji? Zdradzamy prosty przepis na domową chałwę sezamową.
Reklama

Czy chałwa jest zdrowa?

Chałwa sezamowa
Canva.com

Chałwa to popularny deser bliskowschodni, który zwykle składa się z kaszy manny, cukru, masła i mleka. Możliwe jest również wytwarzanie chałwy z kombinacją ryżu, skrobi kukurydzianej i mleka. Kasza manna jest tradycyjnie mielona w ręcznym młynie kamiennym. Chałwa zawiera różnorodne witaminy, takie jak niacyna, ryboflawina, tiamina, witamina B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy i magnez.

Reklama

Przepis na pyszną chałwę o smaku sezamowym

Chałwa sezamowa
Canva.com

Przygotowanie domowej chałwy jest niezwykle proste.

Reklama

Wystarczy zaledwie kilka składników, aby otrzymać pyszny deser inspirowany smakami Turcji:

  • 800 g sezamu łuskanego (około 3 szklanki)
  • Około 20 łyżek płynnego miodu
  • Olejek waniliowy

Jak zrobić chałwę w domu?

  1. Sezam przesypujemy na suchą patelnię i prażymy na małym ogniu.
  2. Warto wiedzieć, że sezamu nie można przypalić, bowiem nasz turecki deser będzie gorzki i nieprzyjemny w smaku.
  3. Uprażony ser po 10 minutach studzimy w osobnym naczyniu.
  4. Sezam przekładamy do blendera i mielimy na pastę sezamową. Mielenie trwa około 6 minut. Masa sezamowa powinna być kleista i lepiąca.
  5. Zmieloną pastę przekładamy do miseczki, dodajemy po łyżce płynny miód.
  6. Scukrzony miód przekładamy do słoika i podgrzewamy na małym gazie.
  7. Po wymieszaniu chałwowej masy z olejkiem waniliowym przekładamy deser do pojemnika i ubijamy łyżką.
  8. Chałwę możemy przed schłodzeniem udekorować orzechami.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama