Canva.com
Domowa chałwa sezamowa - przysmak inspirowany smakami Turcji
Do przeczytania w ok. 1 min.
Chałwa to bliskowschodni deser z sezamu, cukru i miodu. Zwykle jest spożywany jako słodka przekąska lub deser. Czy to zdrowy deser z Turcji? Zdradzamy prosty przepis na domową chałwę sezamową.
Reklama
Czy chałwa jest zdrowa?
Canva.com
Chałwa to popularny deser bliskowschodni, który zwykle składa się z kaszy manny, cukru, masła i mleka. Możliwe jest również wytwarzanie chałwy z kombinacją ryżu, skrobi kukurydzianej i mleka. Kasza manna jest tradycyjnie mielona w ręcznym młynie kamiennym. Chałwa zawiera różnorodne witaminy, takie jak niacyna, ryboflawina, tiamina, witamina B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy i magnez.
Reklama
Zobacz także
Przepis na pyszną chałwę o smaku sezamowym
Canva.com
Przygotowanie domowej chałwy jest niezwykle proste.
Reklama
Wystarczy zaledwie kilka składników, aby otrzymać pyszny deser inspirowany smakami Turcji:
- 800 g sezamu łuskanego (około 3 szklanki)
- Około 20 łyżek płynnego miodu
- Olejek waniliowy
Zobacz także
Jak zrobić chałwę w domu?
- Sezam przesypujemy na suchą patelnię i prażymy na małym ogniu.
- Warto wiedzieć, że sezamu nie można przypalić, bowiem nasz turecki deser będzie gorzki i nieprzyjemny w smaku.
- Uprażony ser po 10 minutach studzimy w osobnym naczyniu.
- Sezam przekładamy do blendera i mielimy na pastę sezamową. Mielenie trwa około 6 minut. Masa sezamowa powinna być kleista i lepiąca.
- Zmieloną pastę przekładamy do miseczki, dodajemy po łyżce płynny miód.
- Scukrzony miód przekładamy do słoika i podgrzewamy na małym gazie.
- Po wymieszaniu chałwowej masy z olejkiem waniliowym przekładamy deser do pojemnika i ubijamy łyżką.
- Chałwę możemy przed schłodzeniem udekorować orzechami.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Chałwa - przysmak o bogatym pochodzeniu i niezliczonych odmianach
Chałwa to słodki przysmak o wszechstronnym smaku i konsystencji. Jest popularna w wielu kuchniach na całym świecie i cieszy się dużą popularnością ze względu na swoje unikalne właściwości i bogate pochodzenie.
Sernik chałwowy Babci. Dodaj jeden składnik, a ciasto będzie kruche!
Sernik chałwowy to doskonałe połączenie tradycyjnego sernika z nutą orientalnej słodyczy. Charakteryzuje się delikatnym, kremowym wnętrzem, bogatym w aromat sezamu i miodu, które rozpływa się w ustach. Jednakże, żeby nadać temu sernikowi jeszcze bardziej niezwykły smak, warto dodać jeden składnik, który wzbogaci go o wyjątkową kruchość.
Obłędnie puszysty sernik chałwowy. Rozpływa się w ustach! [PRZEPIS]
Prawdziwe święta wielkanocne nie mogłyby się obejść bez różnych słodkich wypieków. Wypieków klasycznych, ale też tych lekko unowocześnionych, takich jak sernik chałwowy, który na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto tylko lubi smak marcepanowej masy.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl