Canva.com

Domowe wino dla początkujących. Zachwyca aromatem! [PRZEPIS]

Domowe wino z ryżu i rodzynek zachwyca smakiem, pięknym kolorem i silnym aromatem. Jest łatwe w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzi się w przypadku osób, które nigdy wcześniej nie robiły win i chcą zmierzyć się z tym zadaniem. Jak je zrobić? Poniżej znajduje się przepis na balon średniej wielkości.

Składniki na domowe wino z ryżu i rodzynek

  • 1kg ryżu białego
  • 200g rodzynek
  • Drożdże winiarskie + 3 łyżki cukru na zaczyn
  • 2kg cukru
  • 5 litrów wody
  • Pół łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania domowego wina z ryżu i rodzynek

Canva.com
  1. Balon wyparz. Rodzynki opłucz, a następnie razem z ryżem wsyp je do balonu.
  2. Wodę zagotuje w garnku razem z cukrem i doprowadź do jego rozpuszczenia. Dodaj kwasek cytrynowy i odstawiamy do ostudzenia.
  3. Cukier i drożdże wymieszaj aż te ostatnie nabiorą płynnej konsystencji. Dodaj szklankę ciepłej wody, wymieszaj i odstaw.
  4. Wlej wodę z cukrem do balonu, dodaj zaczyn i zatkaj balon korkiem z rurką. Potrząśnij balonem tak, aby składniki się wymieszały i odstaw go na sześć tygodni w ciepłe miejsce.
  5. Po upływie tego czasu zlej wino, wyciągnij z niego rodzynki i ryż, a następnie ponownie wlej je do balonu. Po dwóch tygodniach napój będzie już przejrzysty i będzie wciąż pracował, ale już znacznie wolniej.
  6. Zlej wino do czystych butelek bez osadu zgromadzonego na dnie balonu.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł