Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Domowy i aromatyczny ajwar - możemy przygotować go samodzielnie
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ajwar to aromatyczny i wyrazisty dodatek do wielu dań, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także zdrowymi składnikami. Jeśli chcesz przygotować własny ajwar w domu, oto prosty przepis, który pozwoli Ci cieszyć się smakiem tego wyjątkowego sosu.
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 2 bakłażany
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty z pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- Opcjonalnie: 1/2 ostrej papryczki chili
Sposób przygotowania:
- Upiecz papryki i bakłażany na blaszce w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż skórki staną się lekko czarne i zaczynają się odrywać. Odstaw na chwilę, aby wystygły, a następnie obierz ze skórek.
- Przełóż upieczone warzywa do blendera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę z pomidorów, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i paprykę w proszku. Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj także drobno posiekaną papryczkę chili.
- Miksuj składniki do momentu uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby, dodaj więcej oliwy z oliwek, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Przełóż ajwar do słoika i przechowuj w lodówce. Sos można przechowywać przez około 2 tygodnie.
Zobacz także
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Oto przepis na nieznany specjał z kuchni bałkańskiej. Próbowałaś ajwar?
Ajwar to danie kuchni bałkańskiej, które jest popularne w wielu krajach, takich jak Macedonia, Bułgaria, Serbia, Chorwacja, Czarnogóra, Bośnia i Hercegowina, Rumunia, Grecja i Albania. Jest to pasta zrobiona z pieczonej papryki, bakłażana, cebuli, czosnku i przypraw. Ajwar jest zazwyczaj podawany jako przystawka do chleba, jako dodatek do mięsa lub ryby, a także jako składnik zup i sałatek.
Pasta ajwar: Pyszny dip prosto z Bałkanów
Pasta ajwar to aromatyczna pasta z papryki i bakłażana, popularna w kuchni bałkańskiej i tureckiej. Można ją wykorzystać jako dip, sos lub dodatek do mięs, ryb i warzyw. W tym artykule podamy przepis na pastę ajwar oraz kilka porad i pomysłów na jej podanie.