Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Dynia w occie z przepisu babci!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Lubisz robić marynaty? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis! Babcina dynia w occie smakuje obłędnie! Pokochasz te przetwory! Smak jest dość delikatny i słodko-kwaśny, to idealny dodatek!
Dynia w occie — pamiętaj o tym
Tak naprawdę dużo odmian dyni dobrze się tutaj sprawdzi. Może to być zarówno piżmowa, jak i Hokkaido czy muskatowa. Pestek nie wyrzucaj! Mogą się jeszcze przydać.
Dynia w occie — składniki
- 3,5 kg dyni
- 1,5 litra wody
- 0,5 litra octu
- 2 szklanki cukru
- ziele angielskie
- goździki
- cynamon
- odrobina soli
Potrzebne będą czyste, nieuszkodzone i koniecznie wyparzone słoiki. Zwróć uwagę na to, żeby pokrywki i brzegi nie były wyszczerbione
Canva
Dynia w occie — przepis krok po kroku
- Dynię musisz umyć, osuszyć i przekroić na pół, a potem na ćwierć.
- Następny krok to jej wydrążenie. Wyjmij miąższ, nie będzie potrzebny w tym przepisie.
- Pozostałą dynię pokrój na kawałki, przelej je wrzątkiem
- Kawałki dyni musisz poukładać w słoikach. Pilnuj, żeby nie pobrudzić ich brzegów. W razie potrzeby wytrzyj je, muszą być suche i czyste.
- Dodaj przyprawy. Rób to delikatnie, żeby kawałki dyni się nie porozpadały.
- Wodę zagotuj razem z octem i cukrem. Cukier musi się całkowicie rozpuścić.
- Powstałym, wrzącym roztworem zalej kawałki dyni w słoikach. Jeśli ich brzegi się pomoczą, wytrzyj je dokładnie, a potem od razu zakręć mocno.
Dynia w occie — pasteryzacja
- Do garnka połóż ściereczki. Na nich postaw zakręcone słoiki.
- Wlej wodę do mniej więcej 2/3 wysokości słoików — nie mogą zostać całkowicie przykryte wodą!
- Zagotuj zawartość garnka. Gotuj około 30 minut.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jak obrać dynię?
Jeśli chcesz przygotować pyszne dania z dyni, ale nie wiesz jak obrać dynię, nie martw się! W tym artykule podzielę się z Tobą praktycznymi poradami, które pomogą Ci szybko i skutecznie usunąć skórkę z dyni. Niezależnie od tego, czy planujesz zrobić zupę krem, puree czy pieczone plastry dyni, odkryjesz, że obieranie dyni może być łatwe i przyjemne.
Dyniowe kopytka - jesienne danie idealne
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, który połączy w sobie tradycję i nowoczesność, to dyniowe kopytka są idealnym wyborem. Te delikatne kluski z dynią to doskonałe danie na chłodne jesienne wieczory. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem!
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.