Canva.com

Dzisiaj Parilia, czyli Święto Rzymu. Robimy chrupiącą pizzę rzymską z szynką i rukolą

W kalendarzu świąt nietypowych znajdziemy dziś Święto Rzymu, czyli Parilia. To czas, w którym rzymianie czczą boginię Pales - opiekunkę pasterzy. Dziś przygotujemy z tej okazji wyjątkową pizzę rzymską na cienkim cieście z aromatyczną szynką i rukolą.

Rzymskie święto urodzaju

Canva.com

Współcześnie święto Rzymu jest obchodzone coraz rzadziej. Dawniej jednak to święto ludowe, czyli Parilia odbywało się z wielką dbałością o szczegóły. Na wsiach mieszkańcy myli wszystkie owce, aby nie dosięgnęły ich żadne nieszczęścia.

Parilia jest także uważana za datę założenia miasta Rzym. Warto wiedzieć, że podczas obchodów nikt nie mógł składać ofiary z krwi zwierząt, a także popiołów jagnięcia. W kuchniach gospodyń zawsze panował wyjątkowy zapach rozmarynu lub drzewa laurowego. Kobiety przygotowywały ciasto z prosa i mleka.

Pyszny przepis na pizzę rzymską

Canva.com

Jeśli jesteśmy fanami włoskiej kuchni, to dziś możemy także obchodzić to święto i wspólnie z rodziną przygotować pyszną, rzymską pizzę z ulubionymi dodatkami. My stawiamy na szynkę crudo oraz zieloną rukolę.

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, to warto podkreślić, że rzymska pizza stworzona jest na zakwasie z mąki 00 i jest bardzo cienka. Ulubione dodatki włochów to, m.in. szynka cotto, ser mozzarella, długo dojrzewające sery i wędliny, Salame Napoli oraz pomidorki cherry. Tradycyjna receptura na rzymską pizzę zawiera karczochy, czarne oliwki, a także sos z pomidorów - Pescatore.

Składniki, które potrzebujemy do przygotowania 2 pizz rzymskich dla 4-6 osób to:

  • 225 g mąki włoskiej lub tortowej
  • 150 g ciepłej wody
  • 9 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Do przygotowania sosu na pizzę potrzebujemy:

  • 1.5 puszki pomidorów
  • 1 łyżka cukru oraz soli
  • 1 cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka mielonej papryki
  • łyżka papryki ostrej
  • szczypta oregano

Składniki na pizzę:

  • 200 g szynku crudo
  • 2 kulki mozzarelli
  • oregano
  • 200 g rukoli

Jak przygotować ciasto i sos na pizzę rzymską?

canva.com

Ręcznie wyrabiane ciasto będzie o wiele lepsze od ciasta gotowego z supermarketu, dlatego warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie bazy do pysznej pizzy. Na początku przygotowujemy zaczyn, czyli mieszamy wodę z pokruszonymi drożdżami oraz mąką i cukrem.

Do osobnej miski wsypujemy mąkę oraz sól. Do środka dodajemy zaczyn z drożdży i czekamy około 15 minut. Do wody w osobnej misce wrzucamy oliwę z oliwek. Następnie mieszamy dużą, drewnianą łyżką ciasto. Ciasto będzie gotowe, jeśli masa będzie się odklejać od ścianek.

Po wyrobieniu ciasta dzielimy je na części po 125 g każda. Formujemy ciasto w kulki i odkładamy aż do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Sos do rzymskiej pizzy wymaga od nas minimum 40 minut na odparowanie oraz podduszenie. Na małej patelni smażymy cebulę wraz z oliwą z oliwek. Po kilku minutach dodajemy paprykę mieloną - łagodną oraz ostrą. Dodajemy paprykę i całość smażymy, dopóki nie uzyskamy gładkiej pasty. Sos gotujemy przez 30-40 minut.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł