Ekspresowe pesto z jarmużu. Idealny do makaronu, pizzy oraz bruschetty
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przepisy na pesto z jarmużu wyróżniają się bardzo dużą prostotą, a z przygotowaniem takiego specjału poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Co trzeba zrobić?
Przygotować odpowiednie składniki: jarmuż, nerkowce, oliwę i parmezan. Aby gotowe pesto miało ciekawy smak, niezbędny jest czosnek i sok z cytryny. Warto też pamiętać o podstawowym duecie przypraw, czyli o soli i pieprzu.
Jak przemienić te składniki w pyszne pesto i charakterystycznym smaku i zielonej barwie?
To proste! Najlepszy pokruszyć orzechy nerkowca na drobne kawałki i podgrzać je na patelni, a jarmuż dokładnie umyć i oczyścić z twardych części. To, co zostanie, należy dokładnie zblendować, łącząc jednocześnie jarmuż z pozostałymi składnikami. W ten sposób powstaje smaczne i zdrowe pesto, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Jak można je wykorzystać? Jako dodatek do kanapek lub dań z pieczonymi warzywami, choć najpopularniejszym daniem z pesto i tak pozostają wszelkiego rodzaju makarony.