Canva.com

Ekspresowe pesto z jarmużu. Idealny do makaronu, pizzy oraz bruschetty

Pesto to świetny dodatek do wielu przekąsek oraz do dań z makaronem. Można je przygotować z bazylii lub pietruszki, coraz większą popularnością cieszą się też przepisy na pesto z jarmużu. Jak powstaje taki przysmak?

Przepisy na pesto z jarmużu wyróżniają się bardzo dużą prostotą, a z przygotowaniem takiego specjału poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Co trzeba zrobić?

Canva.com

Przygotować odpowiednie składniki: jarmuż, nerkowce, oliwę i parmezan. Aby gotowe pesto miało ciekawy smak, niezbędny jest czosnek i sok z cytryny. Warto też pamiętać o podstawowym duecie przypraw, czyli o soli i pieprzu.

Jak przemienić te składniki w pyszne pesto i charakterystycznym smaku i zielonej barwie?

To proste! Najlepszy pokruszyć orzechy nerkowca na drobne kawałki i podgrzać je na patelni, a jarmuż dokładnie umyć i oczyścić z twardych części. To, co zostanie, należy dokładnie zblendować, łącząc jednocześnie jarmuż z pozostałymi składnikami. W ten sposób powstaje smaczne i zdrowe pesto, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Jak można je wykorzystać? Jako dodatek do kanapek lub dań z pieczonymi warzywami, choć najpopularniejszym daniem z pesto i tak pozostają wszelkiego rodzaju makarony.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł